rss

Ez a vergődés most nem lesz olyan hosszú

2021. június 2., szerda
Forrás:
Forbes magazin

Tavaly több mint száz százalékos hozamot produkált, a májusi nagy beszakadást viszont kivédte az első Magyarországról kezelt kriptoalap. Szabó Dávidot, a CryptoPosition Investment Fund vezetőjét a lufipukkanás utáni piaci kilátásokról és az alap működéséről is kérdezte a Forbes magazin. 

Forbes: A pünkösdi hétvégén újabb nagy zuhanással felezett le a csúcsához képest a két fő kriptodeviza. Dolgoztál, vagy pihentél?

Szabó Dávid: Előfordul, hogy melózni kell, amikor piaci helyzet olyan. Ez a piac 24 órás és a hét minden napján van kereskedés, nem áll le egy pillanatra sem. De fontos az is, hogy aki ebben a szakmában dolgozik, az ki tudjon kapcsolódni, arra senkinek a szervezete nincs felkészülve, hogy a hét minden napján éjjel-nappal működjön.  A hosszú hétvége közepén, vasárnap este volt egy másodkörös leszúrás, akkor ott voltam és hevesen vásároltam. 

Mert korábban eladtál?

Hagytunk korábban teret arra, hogy ha lesz nagy leszúrás, akkor tudjunk vásárolni. Étert majdnem az alján, 1900 dolláros átlagáron veszegettem. A bitcoin sajnos nem ment 30 ezer alá, ahol a vételeim voltak betéve, de emiatt nem vagyok most nagyon szomorú.

Ezek rövid távú pozíciók? Egyáltalán, mivel csinál pénzt és hogyan kezel kockázatot a CryptoPosition Investement Fund?

Azt gondoljuk, hogy a kripto egy új eszközosztály, ezért vannak benne hosszabb távú long pozícióink. De ez egy olyan eszközosztály, amiben könnyen ki tud alakulni nagy spekulációs buborék, ahogy már azt többször is láttuk. Most is ez történt az elmúlt hetekben-hónapokban, amit alapkezelőként nem hagyhattunk figyelmen kívül. Ezért olyan üzemmódba kapcsoltunk, amikor az elért hozam védelme nagyobb prioritás volt, mint hogy benne legyünk a további potenciális áremelkedésben. Egyrészt visszavágtuk a long pozikat, másrészt mivel a kriptopiacon a mániákkal összefüggésben szoktak hülyeségek is előfordulni, erre is reagáltunk statisztikai arbitrázs pozíciók felvételével. Ezek hirtelen tudnak nyerőre fordulni, amikor a mánia múlik, ilyen pozikból nyitottunk elég sokat. Harmadik lábként pedig algoritmikus kereskedésünk van, amin egy hét fős programozó csapat dolgozik. Nekem ugyan van egy alapvető beállítottságom a vételi irányba, de az algoritmusoknak nincsen,  ha ezek azt látják, hogy lefelé megy a piac, akkor shortolnak. Láttunk már néhány kriptopiaci összeomlást és ezek eddig mindig hasonlóan zajlottak le. Jön egy hatalmas áresés, feleződés, majd onnan a nagy visszapattanás. Most is ez történt. A stratégia tehát az volt, hogy teret hagyunk a nagy esésnek, ahol újabb vételi pozíciókat fel lehet venni. A nagy esésekben daytradeltem is, a legutóbbi vételek egy részéből viszont hagytam valamennyit, mert ilyen helyzetekben hajlamos még feljebb menni a piac. De ettől még simán el bírom képzelni, hogy most vége van a bikának. Egy időre. 

Az mindenkit érdekel, hogy mi váltotta ki ezt a mostani lufipukkadást, miért pont most jött? Elon Musk hirtelen megvilágosodása arról, hogy nem túl zöld műfaj a kriptobányászat, meg egy régóta ismert hír arról, hogy a kínaiak nem nagy barátai a kritptopiacnak elég lehetett? Vagy egy erős spekulációs hullámban a bármi is elég?

Pontosan. Majdnem mindegy, hogy a kezdeti esést mi váltja ki, a lényeg akkor jön, amikor a hatalmas tőkeáttétes pozíciókat elkezdik likvidálni. Én sem láttam komoly hírt, csak Muskot és a kínait.

Most már érthető, hogy a mostani nagy zuhanást mivel úszta meg veszteség nélkül az alap, ami kimagasló teljesítmény, főleg, hogy előtte kimagasló hozamot produkált. De hogyan jött létre?

Én 2011-ben ismertem meg a kriptopiacot, 2013 óta írok, blogolok róla sokat. Mellette a Superposition hagyományos abszolút hozamú alapnak vagyok a portfóliókezelője. 2016-ban vetettem fel a Hold Alapkezelőben egy kriptoalap gondolatát, mert meggyőződésem volt, hogy új eszközosztály születik. Az alapkezelőtől távol állt ez a világ, nem is igazán hittek benne, de ez egy nyitott és vállalkozószellemű csapat, hajlandóak voltak ebben is partnerek lenni. Mivel a kriptót nem lehet betenni egy sztenderd alapba, nagyon bonyolult egy ilyen indítása, először egy külön céget, egy Zrt.-t alapítottunk, amibe barátok, ismerősök, kollégák betettek néhány százmillió forintot és én mint a Zrt. vezérigazgatója úgy döntöttem, hogy ebből kriptoeszközökbe fektetek. Nagy siker volt, bő egy év alatt megnégyszerezte a befektetők pénzét és fizetett egy csomó társasági adót is. Láttuk, hogy érdemes komolyabban venni, beletettük az energiát, időt, pénzt egy igazi kriptoalap indításába. Mint a világon az ilyen alapok többsége, ez is a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, de magyar csapat kezeli Budapesten. A Zrt.-t egyedül csináltam, de a váltáskor láttam, hogy ez már kevés lesz, elkezdtem csapatot építeni. Van a programozókból álló trédelő csapat, amelynek tagja egykori Google-mérnök, vagy kockázatitőke-céget üzemeltető szakember is. Aztán kellett olyan elemző is, aki behatóan követi magát a kriptovilágot, a technológiában bekövetkező újdonságokat. Erről BlokkolóÓra néven heti meetingeket tartunk, ezekre a magyar kriptoszakértők színe-java eljön, külsős vendégekként is. Fontos fórum, hogy tudjuk, mik az aktualitások, mélyebben megértsük a piacot. 

A kriptoboom fontos alapja, hogy nagy intézmények is elkezdtek pénzeket allokálni ide. Ez változhat a mostani összeesésben?

Az elmúlt hetekben azt éreztem, hogy óvatosabbá váltak, de ez betudható annak, hogy nagyon nagy lett a spekulációs aktivitás. Ugyanakkor az látszik, hogy a leghagyományosabb intézményi szereplők, akik korábban próbáltak nem belelépni ebbe a világba, most sorra beleléptek. Egyszerűen azért, mert bármennyire is azt gondolják, hogy őket ez nem érdekli, hogy nincs meg ehhez a kompetenciájuk, olyan erős ügyféligényt tapasztaltak, hogy lényegében mindenki kinyitotta ezt a piacot az ügyfeleik számára. Azt minimum megoldják, hogy tudjanak bitcoint tartani. Ez nem olyan lépés, amit néhány hónap után visszaszívnak.

És akik befektetőként ide allokálhatnak, nyugdíjalapok például?

Fokozatos óvatos nyitottság jellemzi őket, sokan még ízlelgetik ezt a piacot, de azon túlvagyunk, hogy erről az egészről tudomást se vegyenek. Viszont az ő reakciójukat a mostani nagy esésre még nem ismerjük.

Visszatérve a piachoz, mi most a várakozásod a következő időszakra?

A nagyobb összeomlások hoznak egy olyan időszakot, amikor a befektetők többsége a sebeiket nyalogatják és vergődnek. Láttunk már két nagy mániát, a 2013-ast és a 2017-est is összeomlás és vergődés követte. Viszont szerintem most nem ez lesz. Túlságosan felkeltette sokak érdeklődését ez a lehetőség, túlságosan sok pénz megy abba, hogy fejlesszék ezt a rendszert és változatlanul végtelen lóvé van a világban, amely a helyét keresi. Az alapforgatókönyvem ezért az, hogy ez a vergődés most nem lesz olyan hosszú, ugyanakkor jobban a valódi értéket tartalmazó projektek felé fog fordulni a figyelem. 

Melyek ezek?

Vannak az ethereumhoz hasonló ígéretes projektek, amelyekkel szintén az értékek internete-szerű projektek létrehozása a cél, csak más úton-módon képzelik ezt el. Nem tudhatjuk, hogy melyik lesz a befutó, de ezekben is nagy potenciál rejlik, csakúgy, mint a decentralizált pénzügy (DeFi) több területén, ilyen például a közvetítő nélküli tőzsdék vagy a hitelezési platformok.     

Forrás: Forbes magazin 2021/06. lapszám