rss

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,125-re csökken.

Van azonban egy másik mennyiség, aminek az értéke hasonló függvény szerint változik. De vannak különbségek is. Az egyik különbség, hogy nem ennyire szabályosan, előre kalkulálható módon történnek a változások, mint a Bitcoin esetében. A másik, hogy nem négy, hanem inkább hat-hét évente. A harmadik pedig, hogy nem feleződik, hanem duplázódik.

Ez a mennyiség a Fed mérlegfőösszege. Vagyis nagy vonalakban az a pénzmennyiség, amit a Fed kinyomtatott.

 

Az ábrán piros pontokkal jelöltem a duplázásokat. Az első duplázás 2008-ban történt, egybillió dollárról kettőre. A második 2014-ig lezajlott, addigra négybilliónál tartottunk. A harmadik duplázás 2021-ig befejeződött nyolcbillióra. Igaz az is, hogy a Fed most éppen szívja vissza a korábban kitolt likviditást, vagyis állampapírokat ad el. Ugyanakkor az amerikai költségvetési folyamatokat látva erős kétségeim vannak, hogy ez meddig lesz még fenntartható. Inkább az a kérdés, hogy mikor indul be újra a pénznyomda és mikorra lesz meg az újabb duplázás.

Másfél évtizedre visszatekintve tehát azt láthatjuk, hogy az újonnan keletkező bitcoinok mennyisége exponenciálisan csökken. A Fed által kinyomtatott dollárok mennyisége viszont exponenciálisan növekszik. Mindenki döntse el maga, hogy inkább melyik eszközbe fektet. A döntés során persze érdemes fejben tartani azt is, hogy a fentiekben pusztán egyetlen szempont alapján történt összehasonlítás, és létezik még csomó másik is.

Kapcsolódó tartalom