BlokkolóÓra

Szokásunkká vált, hogy a CryptoPosition Investment Fund és az RB Position Fund portfóliókezelőivel, elemzőivel és külső szakértőkkel hetente áttekintjük a kriptopénzek világának aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, néha pedig mélyebben is belemegyünk a technológiai újdonságokba. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el.

2020 februárjában tartottuk meg a 100. alkalmat, ami jól jelzi, hogy ezek a tanácskozások életünk elmaradhatatlan részévé váltak. Mindig tanulunk valami újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Ezt az élményt szeretnénk másoknak is átadni. Ezért a BlokkolóÓrán felmerült izgalmasabb témákból hétről hétre szemezgetünk és a szélesebb közönséggel is megosztjuk.

Jó szórakozást hozzá!

A közösségi média gyűrűjében
2020.10.08.

Vannak dolgok, amiket törvényszerűnek veszünk, mivelhogy azok is. Például az alma mindig lefelé esik a fáról.

Aztán vannak, amiket törvényszerűnek veszünk, pedig nem azok. Például ha bemegyünk a pékségbe, kapunk kenyeret. Mint a vízben úszó halak, megszokjuk a minket körülvevő infrastruktúrát. Nem gondolunk az aratásra vagy a tészta összetevőire.

A közösségi média az utóbbi kategóriába esik. Nem szeretünk gondolni rá, de emberek összjátéka működteti. Programozók, menedzserek, moderátorok – kitüntetett szereplők, akiktől az egész platform függ. Erre fájdalmas emlékeztetőt kapott a világ egy 17 éves hackertől, aki júliusban teljes hozzáférést szerzett a Twitter mikroblog-platformhoz. Pár órán keresztül bárki nevében tudott posztolni, bárkit ki tudott zárni a fiókjából, és bármibe bele tudott olvasni. A szupererejét csupán arra használta, hogy 130 fiókkal egy tipikus kriptopénzes átverést posztoljon ki. Többek között az Apple, Kanye West és Joe Biden követői is azt olvashatták, hogy ha bitcoint küldenek be, kétszer annyit kapnak vissza.

A Twitternek 320 millió felhasználója van, felük minden nap olvassa az oldalt. A világ legbefolyásosabb emberei, cégei és kormányai első számú kommunikációs csatornaként használják. És efelett teljes irányítással bír egy maroknyi adminisztrátor – vagy ha úgy van, egy floridai kamasz. Egy nihilista hacker egy háborút is kirobbanthat így. Donald Trump tweetjei önmagukban is külpolitikát formálnak. Szerencse, hogy a fiú az ő profilját békén hagyta.

Ezek a platformok hasonlóak az Egy Gyűrűhöz. A birtokos közel korlátlan hatalmat élvez.

Mit tegyünk hát a Gyűrűvel? Egyesek szerint meg kell találni a megfelelő, pártatlan kezet, amire ráhúzzuk. Ezek az emberek államosítanák a tech-óriásokat, vagy szigorúbb szabályozásokat hoznának. Ám eddig azt láttuk, hogy az ilyen beavatkozások végső soron nem hogy korlátozzák a hatalmat, hanem megerősítik a Gyűrű viselőjét.

Bárki is birtokolja, ez a hatalom akkora, hogy maga a Gyűrű létezése egy veszélyforrás. Tolkien mitológiája is ajánl egy megoldást: visszavinni a Gyűrűt oda, ahol megalkották, és elpusztítani. Ez esetünkben két dolgot jelent. Először is azt, hogy visszaülünk a tervezőasztalhoz, és olyan közösségi rendszereket építünk, amiket nem tud egy ember vagy egy szűk csoport irányítani. A kriptopénzek feltalálásával olyan technológiák jelentek meg, amikkel ez a cél már nem elérhetetlen.

A második lépés az, hogy mint felhasználók, elhagyjuk a centralizált platformokat és áttérünk az új alternatívákra. Ez egy sokkalta nehezebb feladat, de csak így lehet elpusztítani a Gyűrűt. És bármilyen fájdalmas is, ez az érdekünkben áll – mert ahogy a Gyűrű felirata is mondja: „bilincs az Egyetlen.”

David Leitert

Bankszámla a blokkláncon
2020.09.13.

A kriptopénzek fő kritikája, hogy volatilisek. Habár nem is volt céljuk ezt kiküszöbölni, a kritika nem alaptalan. Nyílt hozzáférésű, értékstabil eszközre szükség van. Ezt az űrt töltik ki a stablecoinok.

A stablecoinok egy-egy világvaluta értékét követik és két nagy csoportjuk van. Az elsőnél egy kibocsátó ígéri meg, hogy a kínálat mögött ott van a 100%-os banki fedezet, és hogy vállalja a fedezetre való visszaváltást. A másik csoport a blokkláncon futó programoknak köszönheti az árstabilitást. Ilyenek a kripto-fedezetű (például Dai, sUSD, A-EUR) és az automatikus kínálatú stablecoinok (például Ampleforth).

A banki fedezetűek sokkal népszerűbbek programozott társaiknál. A két legnagyobb, a Tether és a USDC, jelenleg 14 és 1,8 milliárd dolláros kapitalizációval bír – míg a legnagyobb programozott fajtánál, a Dainál ez csupán 445 millió. Ennek oka, hogy a banki fedezetűt egyszerűbb üzemeltetni, könnyebb megérteni, és így többen bíznak benne.

Viszont nem kockázatmentes. A banki fedezetű coinoknál a kibocsátó „nyomtathat” fedezet nélküli coinokat, vagy meglóghat a fedezettel. De ha teljesen jóhiszemű (ami a Tethernél kétséges), akkor is ki van téve a hatósági beavatkozásoknak. Ha valaki ilyen stablecoinban követ el bűntényt, a hatóságok felelősségre vonhatják a kibocsátót. A cég fennmaradása is veszélybe kerülhet.

Ezért a cégek olyan funkciót építettek a termékükbe, amivel eleget tehetnek a hatóságoknak. A Tether és a USDC esetében a kibocsátó be tudja fagyasztani bármelyik egyenleget – a coinokat nem tudja elvenni, de meg tudja akadályozni az onnan vagy oda indított utalásokat. A funkciót a USDC kibocsátója eddig egyszer használta, amikor 100 ezer USDC-t „foglaltak le” rendőrségi utasításra. A Tether kibocsátója már 2017 óta tesz ilyet, eddig 69 cím és legalább 5 millió USDT van befagyasztva.

Így bár ezek kriptopénzek, hasonlítanak egy bankszámlához: lehet küldeni és fogadni, egészen addig, amíg a bank vagy a hatóságok másképp nem döntenek. Ez több szempontból is üdvös. A kibocsátók be tudnak avatkozni, így ezek kevésbé alkalmasak a terrorizmus finanszírozására. Legitim jellegük miatt jobban elterjedtek. És a bankrendszer mellé hatékony alternatívát nyújtanak, ami számlanyitás nélkül, a fejlődő országokból is elérhető.

Ám ezek az előnyök elillannak, ha a kibocsátó felett álló politikai hatalom a saját érdekében manipulálja a működést (például befagyasztja az ellenzékiek számláját), vagy akár teljesen ellehetetleníti. Annak idején a bitcoint úgy tervezték meg, hogy ne hagyatkozzon központi szereplőkre. Talán nem véletlen, hogy hasonló szellemben jöttek létre a programozott stablecoinok is. A bizalomnak ára van.

David Leitert

A BlokkolóÓra korábbi hírei ide kattintva érhetők el.