BlokkolóÓra Archívum

Tavaszi Tether nyomtatás

2020.04.27.

 

Háttér

A Tether Limited magáncég bocsátja ki a dollárhoz kötött értékstabil kriptopénzt, az USD Tethert (röviden USDT). A cég állítása szerint minden kibocsátott USDT mögött fedezetként egy bankszámlán ott van a megfelelő dollárérték is. Azonban a Tether évek óta nem mutatott be bizonyítékot a bankszámla egyenlegéről, a régóta ígért audittal a mai napig adósok maradtak. Alapos okunk van feltételezni, hogy a fedezet nem áll hiánytalanul rendelkezésre.

Egy másik vád a Tether ellen, hogy a 2017-es kriptopénz mánia során nagy mennyiségben és fedezetlenül kibocsátott USDT-ből vásárolt rengeteg bitcoint, aminek az árát így mesterségesen nyomta felfelé. Gyanús kereskedési aktivitás leginkább a Tether céghez köthető Bitfinex tőzsdén történt.

A Bitfinex ellen más gyanús ügyletek miatt a New York-i államügyész 2019-ben pert indított. 

Mindezek ellenére a stablecoinok között az USDT rendelkezik az elsőként indulók előnyével, és kapitalizáció vagy likviditás terén piacvezető, a bizalom töretlen iránta. Ugyanakkor a BlokkolóÓra résztvevőinek egyöntetű véleménye szerint az USDT stablecoin és a Bitfinex tőzsde kerülendő.

 

A Tether háza táján március végén történt egy hatalmas tokennyomtatás:  a Tether által használt blokkláncokon egyik napról a másikra összesen 1,5 milliárd USDT-t adtak hozzá a kínálathoz. A pénznyomtatás háttere nem teljesen világos. Egyesek szerint a kriptopénzek árfolyamesésével sokan azok eladása mellett döntenek, vagyis megnőtt a kereslet a stabil értékű coinok iránt. A Tether a megnövekedett keresletre reagálva nyomtat új coinokat. Egy cinikus vélemény szerint a Tether csak a következő árfolyam-manipulációjára készül, amikor a fedezet nélkül nyomtatott USDT-ből akarja mesterségesen feljebb tolni a bitcoin árát. Ha ez a terv, akkor valószínűleg a bányász jutalom májusi feleződésére időzítik az ár felpumpálását, amikor az új bitcoinok kínálata amúgy is lecsökken.

Aztec Protocol

2020.04.21.

Az Ethereum hálózatán létrehozott privacy fejlesztés, ami a tranzakciók összegét már képes elrejteni, a küldő és a fogadó adatait még nem, de ezen is dolgoznak jelenleg a fejlesztők. A végcél privát okos szerződések létrehozása a hálózaton. 

Illetve készítettek egy webes interface-t, ami a már meglévő privát tranzakciós rendszerhez csatlakozik, amit lehet arra használni, hogy a DAI-t illetve a becsomagolt étert át lehet változtatni zkDAI-ra és zkWETH-re. Az autentikáció az anonimitás megtartása miatt bonyolult, de maga a felület használata nagyon kényelmes. Forrás: Medium.com

 

Semaphore – Elektronikus szavazás, név nélkül

2020.04.19.

Az anonim elektronikus szavazás témája régóta foglalkoztatja a szakértőket, mivel rettentő nehéz úgy megvalósítani, hogy bizonyítani is lehessen a szabályosságát. A kriptopénzek terjedésével viszont egyre több ilyen technológia került előtérbe, és élvez aktív figyelmet. Ilyen eszközökből épül fel a Semaphore névre hallgató találmány: úgy lehet vele digitális szavazatot leadni, hogy a szavazó kiléte titok marad, viszont bárki ellenőrizheti, hogy az szavazat egy arra jogosult féltől jön, és hogy az illető nem szavazott kétszer. A konstrukció az Ethereum blokkláncon készül, és hamarosan az app-fejlesztők is elkezdhetnek rá építeni: használható anonim szavazásra, a pénzügyi privátszféra megőrzésére, de a spam elleni védekezésre is. Forrás: Semaphore blog (Medium)

 

A Revolut elérhetővé tette a bitcoint mind a 7 millió felhasználójának

2020.04.16.

Az applikációban eddig is elérhető volt a kriptopénzek adásvétele a fizetős ügyfeleknek, amit most kiterjesztenek minden felhasználóra. A cég indoklása szerint a kormányzatok által kibocsátott pénzzel szemben a bitcoin alternatívát jelent. A pénznyomtatás (QE) ismételt elindításával pedig időszerű, hogy a limitált kínálattal rendelkező bitcoinhoz többen hozzáférjenek. A bitcoin mellett éter, litecoin, bitcoin cash és ripple tartására van lehetőség a Revolut számlán. A szolgáltatás árnyoldala, hogy a megvásárolt kriptopénzt a Revolut tárcájából nem utalhatjuk ki saját tárcánkba, mint ahogy kriptopénz beutalásra sincs lehetőség. A kriptopénz váltás nem olcsó a felhasználóknak, a vételi és eladási árfolyam között akár több százalék különbség is lehet. Forrás: decrypt.co