rss

Kitörés előtt a bitcoin?

A bitcoint érő egyik visszatérő kritika, hogy azért nem tudna pénzként jól funkcionálni, mert a kínálata véges, összesen 21 millió lesz belőle. Márpedig egy rendes fizetőeszköz kínálatának folyamatosan bővülnie illik, nehogy deflációs nyomással a szűkös pénzellátás lefojtsa a gazdaságot. Ebben pedig bizony van valami.

Azonban a bitcoinnak nem feltétlenül a fizetőeszköz szerepét kell betöltenie. Ha (és ez a „ha” most nagyon hangsúlyos) kellő bizalom épül iránta, akkor nyugodtan válhat egyfajta virtuális arannyá. És nehéz lenne tagadni, ugyan globálisan nézve szűk körben, de bizonyos mértékig már azzá is vált. Vannak olyan emberek, akik egy jól megmunkálható, de viszonylag haszontalan sárga fémhez vonzódnak rejtélyes okokból. Mások pedig egy központ nélkül működő monetáris rendszer ideájáért és megfoghatatlan elszámolási egységeiért rajonganak bolondulásig. Nem értjük pontosan miért, az emberi lélek kifürkészhetetlen, de ez a helyzet. És mivel mindkét eszköz kínálata véges, az emberek birtoklási vágya pedig erőteljes, ezért értékesekké válnak, hiszen versenyeznek a megszerzésükért.

A továbbiakban arra a kérdésre keressük a választ, hogy ha a fenti okok miatt a bitcoinra valóban felértékelődési nyomás hat, akkor az időben mikor és hogyan fog jelentkezni. Ehhez pedig elsősorban az új bitcoinok keletkezési ütemét kell megvizsgálnunk.

A decentralizált pénz teremtése egy előre rögzített függvény szerint zajlik, tehát tökéletesen kiszámítható. A bitcoin 2009-es indulását követő közel négy évben a bányászok átlagosan 10 percenként, minden kibányászott (lekönyvelt) blokk után kaptak 50 bitcoint. Ez egészen 2012 novemberéig zajlott így, addig pedig létrejött pontosan 10 és fél millió darab belőle. Ez a végül összesen keletkező 21 millió bitcoinnak a fele.

A következő hasonló hosszúságú periódusban azonban a bányászok jutalma feleződött, blokkonként már csak 25 új bitcoint kapnak. A feleződés pedig ugyanezzel a szűk négy éves ciklussal tovább fog folytatódni a végtelenségig, pontosabban egészen az utolsó periódusig, amikor blokkonként már csak a decentralizált pénz legkisebb egységét, 0,00000001 új bitcoint fognak kapni. Ezután befejeződik a pénzteremtés, nem keletkezik több bitcoin, de ez majd csak 2140 körül fog bekövetkezni. Az összes bitcoin száma tehát nagyjából így fog alakulni az időben:

A helyzetet az teszi most különösen érdekessé, hogy a következő feleződési időpont idén júliusra várható. Az pedig mindjárt itt van. A bányászok blokkonként a mostani 25 helyett azután már csak 12,5 bitcoint fognak kapni. Vajon hogyan hat ez a bitcoin árára?

Ha azt tesszük fel, hogy a bitcoinba történő befektetések nettó pénzárama dollárban számítva időben kb. állandó, akkor egyszerűen adódik, hogy mivel a megjelenő új kínálat feleződik, ezért az árnak duplázódnia kell. Nyilván a valóság ennél összetettebb, hiszen a feleződés időpontja nem új információ, a beárazódás nem egyik napról a másikra történik meg.

Azonban ha megnézzük a bitcoin grafikonját, azt láthatjuk, hogy az árfolyam hónapok óta szépen kirajzolja az egyre magasabb lokális mélypontok sorozatát, az utóbbi napokban pedig gyönyörűen rákúszott a 470 dollár körül található ellenállásra. A forgalom közben rendkívül alacsony, mint a vihar előtti csendben. Mintha az bányászok – készülődve a feleződéssel járó feltételezhető árfolyamugrásra – mostanában már nem vinnék piacra az újonnan kibányászott bitcoinjaikat, hanem inkább félreteszik azokat. Ezzel kockázatot vállalnak, hiszen eddig az eladásukból fedezték az áramköltségüket, amit továbbra is fizetniük kell. Lassan tehát ezen az árszinten elfogynak az eladók, a vevők pedig óvatosan tapogatóznak felfelé, húzogatják a cica bajszát. Ebből a helyzetből pedig könnyen következhet kitörés.

Természetesen az is lehetséges, hogy nincs igazam. Tavaly ősszel már duplázódott egyet az ár, és ugyan azóta lejjebb vagyunk valamivel, de könnyen lehetséges, hogy akkor részben már beárazódott az új kínálat feleződése. Másrészt elképzelhető, hogy túl naiv feltételezés a dollárban számított nettó pénzáram állandósága, ez lehet csökkenő is. Ha pedig a közeljövőben mégis lefele tendálna az árfolyam, akkor veszteségeik fedezésére a bányászok egyszerre kényszerülnének piacra dobni a felhalmozott bitcoin mennyiséget.

Továbbá nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy a bitcoin még mindig egy kísérleti fázisú eszköz, ami nem működik tökéletesen, és aminek az ára valamilyen jogi vagy technológiai kockázat aktiválódása esetén bármelyik pillanatban lenullázódhat.

Kapcsolódó tartalom

A fennálló monetáris rend vége? – BlokkolóÓra 194.