rss

Pénznyomtatás limit nélkül, bitcoin feleződés

A bitcoin feltalálója és első bányásza, az ismeretlen Satoshi Nakamoto, a blokklánc legelső, genezis blokkjába egy üzenetet kódolt bele. Az üzenet a The Times 2009. január 3-ai számának szalagcíme: „Chancellor on brink of second bailout for banks”. Vagyis a brit pénzügyminiszter a második bankmentő csomag elfogadásának szélén áll.

The Times címlap
The Times címlap

A hatalmas bankmentő csomagok kapcsán visszatérő kérdés, hogy vajon az államoknak miért kéne adófizetői pénzből felelőtlenül gazdálkodó magánvállalatokat megmenteni. Satoshi üzenetével erre, általánosabban pedig a globális pénzügyi rendszer ellentmondásaira és kockázataira hívta fel a figyelmet. A bitcoinnal egy olyan eszközt kreált, ami mindettől független, és ahova ezért a hitelpénzrendszer rendszerkockázatai elől menekíthetjük a megtakarításainkat.

Satoshi üzenetét azért aktuális éppen most feleleveníteni, mert nemrégiben egy újabb üzenet jelent meg a bitcoin blokkláncán. Nem is akármikor. Május 11-én, azon a napon, amikor az új bitcoinok keletkezési üteme a felére csökkent. Ilyesmi nagyjából négy évente történik, vagyis viszonylag ritkán. Éppen ezért a közösség árgus szemekkel figyelte a feleződés során történő eseményeket. Az egyik bányász társaságnak pedig sikerült a feleződés előtti utolsó (629999.) blokkot kibányásznia, amibe belekódolta egy másik időkről szóló újság, a The New York Times 2020. április 9-ei szalagcímét. Ami így hangzik: „With $2.3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008 Rescue”. Vagyis a 2,3 trillió dolláros pénzinjekcióval a Fed messze felülmúlja a 2008-as mentőcsomagot.

Valóban, az újabb válságra adott válaszként a Fed ezúttal már limit nélküli mennyiségi lazítást hirdetett, és minden eddiginél kockázatosabb eszközök vásárlásába kezdett bele. A feleződésre időzített üzenet a blokkláncon pedig szépen párhuzamba állítja a hitelpénzrendszer és a bitcoin háza táján történő eseményeket. Míg a jegybanki mérlegek egyre nagyobb tempóban és egyre kockázatosabb eszközök által duzzadnak, addig bitcoinból csak egyre kevesebb keletkezik. És én arra tippelnék, hogy ez a trend nem fordul meg egyhamar.

Kapcsolódó tartalom

Felezés és duplázás

Globális Decentrál Bank