BlokkolóÓra

Szokásunkká vált, hogy a CryptoPosition Investment Fund portfóliókezelőivel, elemzőivel és külső szakértőkkel hetente áttekintjük a kriptopénzek világának aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, néha pedig mélyebben is belemegyünk a technológiai újdonságokba. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el.

2020 februárjában tartottuk meg a 100. alkalmat, ami jól jelzi, hogy ezek a tanácskozások életünk elmaradhatatlan részévé váltak, ahol mindig tanulunk újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Ezt az élményt szeretnénk másoknak is átadni. Ezért a BlokkolóÓrán felmerült izgalmasabb témákból hétről hétre szemezgetünk és a szélesebb közönséggel is megosztjuk.

Jó szórakozást hozzá!

A stablecoin-mumus: G20 kontra értéktartó kriptók

2020.05.14.

Ahogy nő a kriptopénzek iránti kereslet, úgy nő az érdeklődés a stablecoinok irányába is. Ezeket – volatilis társaikhoz hasonlóan – olcsón, határok nélkül lehet használni és blokkláncokon futnak, de értékük egy-egy világvalutához, tipikusan a dollárhoz van rögzítve. A stablecoinok így kiterjesztik a kriptopénzek nyújtotta lehetőségeket, és átformálhatják a jövő gazdaságát. Erre a G20-as tagállamok pénzügyi csoportja, a Financial Stability Board is felfigyelt: nemrég beszámolót adtak ki, amiben szabályozói szemszögből elemzik a témát. Ebben elismerik a stablecoinok előnyeit, de hosszabban ecsetelik a veszélyeiket is. Szerintük egyrészt a felhasználókat érinti kockázat, mert egy gyerekcipőben járó stablecoin elbukhat, ami anyagi áldozatokkal járhat. Viszont ha nagyon népszerű lesz, akkor akár több ország hivatalos fizetőeszközét is kiszoríthatja. Ehhez hasonló félelmek miatt ajánlják a tagországoknak, hogy alakítsanak ki egységes szabályozást, és vonják hatósági felügyelet alá  az ilyen projekteket – akár az ellehetetlenítés árán is. Az FSB mindenképpen látja a potenciált, de úgy tűnik, nem a pozitív értelemben. Forrás: Decrypt.co

 

Bitcoin cash feleződés, kockázatokkal és mellékhatásokkal

2020.05.04.

 

Háttér

A bitcoin cash (BCH) a bitcoinhoz (BTC) hasonló kriptopénz, annak a “kistestvére”. A 2010-es évek közepén a bitcoint belharcok sújtották: a hálózat elérte tranzakciós  kapacitásának határát, de abban nem volt egyetértés, hogy ezt hogyan növeljék. Eredményképpen a blokklánc 2017-ben két ágra szakadt – forkolt –, és a kisebbség megoldása kapta a bitcoin cash nevet. Ez a hálózat azóta külön, a bitcoinnal párhuzamosan működik, de a kettő előzményei a szétválás pillanatáig megegyeznek. Tehát akinek addig volt BTC-je, az az új láncon ugyanannyi BCH tulajdonosa is lett. Sok hasonlóság megmaradt: itt is legfeljebb 21 millió coin lesz kibocsátva, és bonyolult számítások elvégzésével, ún. bányászattal jönnek létre az új egységek. Viszont a bitcoin cash szívesebben kísérletezik, gyakrabban vezetnek be rajta új funkciókat. Így a működése kevésbé kiszámítható, ami miatt kisebb a belé vetett bizalom, alacsonyabb az ára és kevesebben is használják.


Húsvét után “feleződött” a bitcoin cash – ez az az esemény, amikor négyévenként a felére esik az újonnan kibocsátott coinok mennyisége. Az árfolyam erre nem reagált érzékenyen, a bányászokat viszont annál inkább érintette. A kisebb jutalom miatt a profitabilitásuk csökkent, így sokan más blokkláncokra tértek át. A bitcoin cash-t bányászó kapacitás látványosan zuhant: két nap alatt 4 exahash/s-ról (4×10^18 számítás másodpercenként) 0,7 EH/s-ra esett. Ilyenkor egy támadó olcsón kibérelhet egy akkora gépparkot, amivel néhány órára visszamenőleg átírhatja a blokklánc előzményeit. Tranzakciók látszatát keltheti, másokat átverhet, és alááshatja a hálózat általános megítélését. Ilyen szerencsére nem történt, és a bányászok azóta elkezdtek visszacsorogni, de a mélyponton egy ilyen támadás óránként csupán 6 ezer dollárba került volna. Az eset jól mutatja, hogy egy feleződés mennyire veszélyes lehet egy zuhanó piaci környezetben, főleg egy olyan coinnál, aminek az ára egyébként sem teljesít jól. Források: decrypt.co, coinwarz.com, crypto51

 

A BlokkolóÓra korábbi hírei ide kattintva érhetők el.