rss

A megoldás 2

Tegnapelőtti bejegyzésemből kisebb vita és értetlenség származott, miszerint a görög problémát az EU úgy oldhatná meg, hogy megveszi a görögök által kibocsátott végtelen lejáratú zérókupon államkötvényt. Hiszen miért is adna bárki kölcsön, ha soha nem kapja vissza a pénzét, és közben kamatot sem fizetnek neki? A felvetés természetesen ironikus, senki nem gondolta komolyan. Arra a problémára reflektál, hogy most úgy kéne segíteni a görögöknek (mert ha nem tesszük, akkor abból talán nagy baj lesz), hogy közben nem segítünk nekik (mert ha segítünk, akkor benyújtja az igényét a többi periféria ország is). Vinnünk is kell ajándékot a királynak, meg nem is. Szívesen várlak, ha nem látogatsz meg soha.

A gazdaságtan viszont éppen azért szórakoztat, mert ilyen abszurditások simán megtörténhetnek. Gondoljuk csak meg a következőket. A készpénz rettenetesen hasonlít egy végtelen lejáratú zérókupon államkötvényhez: nincs utána kamat, nincs lejárata, és egy állami intézmény bocsátja ki. Mégis „megvesszük”, például amikor elfogadjuk bér gyanánt, munkával fizetünk érte. Innen nézve ez már nyomban abszurd egy kicsit.

Akkor viszont kezd minden QE gyanússá válni. A központi bank új jegybankpénzt bocsát ki, és államkötvényt vesz érte. Magyarán egy rendes, kamatot fizető államkötvényt átcserél végtelen lejáratú, zérókupon államkötvényre. Persze közben azt ígéri, hogy ha majd lejár a nála levő rendes államkötvény, akkor kéri vissza a jegybankpénzt, vagyis akkor majd visszaáll a világ régi rendje. De ezt hiszi a piszi.

Japán államadóssága például a GDP 230%-át nyaldossa. Nyilván nem fogja visszafizetni soha. Viszont ha a Japán jegybank még pár évig a mostanihoz hasonló szorgalommal veszegeti az államkötvényeket, akkor az összes az övé lesz, és akkor egy tollvonással le lehet nullázni az egész államadósságot (Citadella kolléga írt erről már régebben). És hopp, megtörténik a csoda: a kamatozó államkötvény véglegesen átcserélődött végtelen lejáratú zérókuponosra. Az emberek önként vették meg.

De szerintem nem csak Japánban fog ez történni. Elképesztően fájdalmas lenne majd a jegybankoknak kitárazni a bezsákolt államkötvényekből. Ezért soha nem fogják megcsinálni. Inkább eltörlik a náluk levő adósságot, vagy azt csinálják a végtelenségig, amit most az USA, ahol ugyan már nincs QE, de a lejáró államkötvények helyett mindig vesznek újat. Ez lesz majd az új módi.

Persze mindez nem új találmány, a leánykori neve monetáris finanszírozás. Csak ma már nem lehet annyira nyilvánvalóan csinálni, mint régebben.

Kapcsolódó tartalom