rss

Kitörés után a bitcoin

Ahogyan azt április végén Kitörés előtt a bitcoin? című írásomban jeleztem, valószínűnek tűnt, hogy a decentralizált pénz ára hamarosan nagyobb emelkedésnek indul. Érvelésem központi eleme az új bitcoinok keletkezési ütemének júliusban várható feleződése volt. Május végén tankönyvszerűen történt meg a kitörés, azóta pedig néhány hét alatt 60%-kal emelkedett.

A következő kérdés ilyenkor az szokott lenni, hogy meddig megy. Az őszinte válaszom pedig az, hogy fogalmam sincs. Ebben a szakmában azonban nagy hagyománya van a komoly formába bújtatott tippelgetésnek, és most kivételesen én sem tudok ellenállni a kísértésnek. Gyenge viszonyítási pontok pedig mint mindig, most is adódnak.

Az egyik az, amit a fentebb hivatkozott írásomban is jeleztem: a keletkezési ütem feleződése alapesetben az ár duplázódását implikálja. Eszerint 1000 dollár környékére kéne hamarosan megérkezzünk. Az ráadásul egy szép kerek szám, ami Nyugdíjas kolléga halálcsillag elmélete szerint szereti magához vonzani a piacot. Azonban ez meglehetősen közel van a bitcoin történelmi maximumához, 1160 dollárhoz. És ha már úgyis lendületben vagyunk, akkor azt azért meg kéne nézni közelről is.

Viszonyítási pontként ugyanakkor nem csak árszintet, hanem időpontot is használhatunk. Ha van egy előre jól meghatározható időpontban várható, széles körben ismert piacbefolyásoló esemény, akkor gyakran azt láthatjuk, hogy a trendek éppen addig tartanak. A bitcoin esetében ilyen időpontnak számít a feleződés napja, ami július 10-én várható. Ha akkor 1160 dolláron állna a bitcoin, akkor az az érvek egymást erősítő szuperpozícióját jelentené, és biztosan eladnék.

Mindezek mellett pedig továbbra se feledkezzünk el arról, hogy a bitcoin még mindig egy kísérleti fázisú eszköz, ami nem működik tökéletesen, és aminek az ára valamilyen jogi vagy technológiai kockázat aktiválódása esetén bármelyik pillanatban lenullázódhat.

 

Kapcsolódó tartalom