rss

Ahol még van hozam

Mindeközben a kriptokonyhában...

Az elmúlt évtized globálisan is a nulla és negatív hozamokról szólt. Ráadásul úgy néz ki, hogy ez a hozamkörnyezet egy darabig még biztosan velünk marad. A világnak azonban van egy olyan speciális szeglete, ahol nemrégiben egy bőven pozitív hozamot kínáló befektetési lehetőség született. Nem is akármilyen, aktuálisan évi közel 13 százalékot kereshetünk rajta. A hatalmas potenciális hozam azonban természetesen ezúttal is extra kockázatokkal jár. Az ajánlatot ugyanis a kriptopénzek világában találjuk.

A Bitcoin hálózatát régóta kritizálják a hatalmas áramfelhasználása miatt. Valóban, a kriptopénz-bányászok ösztönzőrendszere nagyjából így néz ki: égess el minél több áramot, hiszen annál nagyobb szavazatod lesz a blokklánc írásában és annál nagyobb bitcoin jutalomra leszel jogosult. Ha azonban csalsz, akkor a többiek, az őszinte bányászok kiszavaznak téged, nem vezetheted a blokkláncot és jutalmat sem kapsz. Miközben az irdatlan villanyszámla a nyakadba szakad.

Ez az ösztönzőrendszer kiválóan működik, senki sem próbál csalni, hiszen felesleges is lenne. A Bitcoin gyakorlatilag manipulálhatatlan, vagyis a saját előre lefektetett szabályai szerint, szuverén módon működik. Azonban sokan úgy gondolják, hogy okosabb tervezéssel megúszható a rengeteg elégetett áram, miközben megmaradhat a manipulálhatatlanság. Így gondolják a legnépszerűbb okosszerződéses platform, az Ethereum közösségében is. Egyelőre ez is a Bitcoinhoz hasonló, fent leírt és már jól bevált bányászási mechanizmust használja, azonban az Ethereum fejlesztői már a kezdetekkor deklarálták, hogy idővel más ösztönzőkre térnének át. Az elmúlt évek kitartó munkájának eredményeként pedig december elején elstartolt ez az új rendszer. Elindult az Ethereum 2 (Eth2).

Mindazonáltal a régi, bányászaton alapuló Ethereum egyelőre továbbra is változatlan formában működik. Az Eth2 indulásával egy párhuzamos blokklánc vezetése indult csak el, amin még érdemi dolog nem történik, és ami lényegében független a régi lánctól. Mindez arról szól, hogy élesben is tanulmányozzák az új ösztönző működését, miközben ha valami balul sülne el, akkor az ne csináljon túl nagy bajt. A tervek szerint a régi lánc évek múltán fog csak összefonódni az újjal. Az új ösztönzőrendszer teljes implementálása tehát egy hosszú folyamat, és a bányászás csak sokára fog teljesen eltűnni az Ethereumról.

Az Eth2 blokkláncán ugyanis nincs bányászás. Bányászok helyett validátorok végzik a blokklánc írását. Azonban ha nincs elégetett áram és a magas villanyszámla fenyegetése, akkor a validátorok miért végzik őszintén, az előre rögzített szabályok szerint a feladatukat? Mi garantálja a blokklánc szuverenitását? Az, hogy éterben (ETH) óvadékot kell letennie minden validátornak, és aki nem teszi megfelelően a dolgát, az veszít az óvadékából – akár a teljes összeget is. Akik viszont szabályosan járnak el, azok megkapják az újonnan keletkező étereket (és később majd a felhasználók által fizetett tranzakciós díjakat is, de itt egyelőre nincsenek tranzakciók, tehát tranzakciós díjak sem).

A validálás a bányászáshoz hasonlóan egy algoritmus által végzett feladat. Egy internetre kötött gépen a megfelelő szoftverek telepítése után automatikusan működik. Azonban a bányászattal ellentétben a validáló gép nem igényel hatalmas mennyiségű áramot, az üzemeltetésének nincsenek óriási költségei. Vagyis a gép elindítása után a dolog inkább ahhoz hasonlít, hogy némi éter tőke lekötésével (óvadékba helyezésével) kamatot kapunk. Mellékesen néha persze érdemes ránézni a validáló gépre, hogy az rendben működik-e.

Az Ethereum fejlesztői a régi blokkláncon elhelyeztek egy olyan okosszerződést, ami a kaput jelenti az új világba, vagyis az Ethereum 2-be. Ezt hívják deposit contract-nak. Aki ide betesz némi étert, annak keletkezik ugyanennyi étere az új világban. A kapu azonban egyirányú, visszafelé nincs út. A deposit contract-ba betett éterek nem juthatnak vissza a régi láncra. Pontosabban amikor évek múlva a régi lánc is megújul és véglegesen összefonódik az új lánccal, akkor az átjárás majd teljessé válik.

Az Eth2 blokkláncán aktuálisan érdemi dolgot nem lehet csinálni, nem lehetséges utalni vagy okosszerződéseket futtatni. Csak egyetlen dolgot lehet: validálni. Hiszen a cél most az, hogy tapasztalatot szerezzünk az új ösztönző-mechanizmusról, és hogy alávessük az idő próbájának. Aki ide étert helyez át a régi világból, az validátorként pénzt tud keresni (még ha a megkeresett pénzt aktuálisan nem is tudja elkölteni). Az ösztönzőrendszert úgy tervezték meg, hogy ha összességében egyre több étert helyeznek óvadékba, akkor egyre kisebb “kamat” üsse a validátorok markát. Validáláshoz aktuálisan óvadékba helyezett másfél millió éterhez közel 13 százalékos kamatszint tartozik. Amit bárki megkereshet, aki hajlandó elvégezni a szükséges teendőket. A decentralizált világ mindenki előtt nyitva áll.

Ez a befektetési lehetőség elsőre nagyon vonzónak tűnik. De mint az a fenti leírásból is kiderül, tulajdonképpen egy kísérleti világon belüli kísérletezésről van szó. Az ezzel járó hatalmas kockázatokat nehéz lenne letagadni.

Forrás: launchpad.etherum.org
Tags: éter Eth2

Kapcsolódó tartalom

Mitől olyan nagy biznisz az Ethereum?

Törvényes rablás – BlokkolóÓra 192