rss

Egy non-profit alapítvány milliárd dolláros profittal – BlokkolóÓra 199.

Az Ethereum ICO-ját 2014 nyarán tartották. A részvétel nem volt regisztrációhoz kötve és a tőkét bitcoinban gyűjtötték, ezért bárki részt vehetett rajta. Az eredményét hatalmas sikernek könyvelték el, hiszen néhány hét alatt nagyjából 20 millió dollárnyi bitcoin jött össze, ami az addig ismert közösségi finanszírozású projektek sorában a második helyre volt elegendő. A pénz a non-profit Ethereum Alapítványba folyt be, ahonnan az Ethereum fejlesztését finanszírozták. A befektetők kb. 60 millió darab étert kaptak cserébe.

Az Ethereum kezdeti fejlesztése biztosítottnak tűnt, hiszen 20 millió dollár nem kevés pénz. De nem is olyan sok. És bizony messze nem volt elegendő az elmúlt nyolc évben elvégzett munka finanszírozásához. Hogyan lehet, hogy nem hagyták már régen abba az Ethereum fejlesztését?

Az évek alatt az Alapítványnak szponzorációk kapcsán más bevételei is voltak, de a fő ok mégsem ez. Az ICO során ugyanis az előzetes terveknek megfelelően megkeletkeztettek további 6 millió étert is, amely az Alapítvány kincstárába ment (és még további 6 milliót a korai közreműködőknek, így jött ki az az összesen 72 millió éter, amivel aztán az Ethereum elindult). A 6 millió éter az akkori árfolyamon 2 millió dollárt ért. Világos, az éter ára azóta sokszorozódott (aktuális árfolyamon éppen 8000-szereződésnél tart), volt miből fizetni a fejlesztőket. De vajon meddig elegendő még az Alapítvány vagyona?

Erre a kérdésre végre pontos válasz adható. Nemrég jelent meg ugyanis először az Ethereum Foundation Report, amiben beszámolnak az Alapítvány pénzügyi helyzetéről is. A március 31-i állapot alapján a vagyon részét képezi 300 millió dollárnyi nem kripto befektetés (feltehetőleg pénzjellegű eszköz), továbbá 1300 millió dollárnyi kripto befektetés, ami majdnem teljes egészében étert jelent. A közölt adatokból kiszámolható, hogy ez nagyjából 360 ezer étert jelent.

 

Ezek szerint a kezdeti 6 millió éter nagy részét már elköltötték, a maradékon viszont milliárd dolláros nyerőben vannak. És mivel az Alapítvány tavalyi kiadása az 50 millió dollárt sem érte el, úgy néz ki, hogy ez a vagyon még beláthatatlan ideig elegendő a további fejlesztések finanszírozásához.

A Decent Investments/CryptoPosition csapatával és külsős kriptoszakértőkkel kiegészülve 2018 januárja óta heti rendszerességgel tekintjük át a kriptopiac híreit, eseményeit és aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, alaposan kielemzünk egy-egy projektet vagy a technológiai újításokat értjük meg mélyebben. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el. A BlokkolóÓra életünk elmaradhatatlan részévé vált, mindig tanulunk valami újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Az ott felmerülő témák közül hétről hétre szemezgetünk néhányat.

 

Kapcsolódó tartalom

Mitől olyan nagy biznisz az Ethereum?

Törvényes rablás – BlokkolóÓra 192