rss

Két út, amely a közösségi média forradalmához vezet

Szerző: DeFizz

A decentralizált közösségi média valósággal robbant az utóbbi hónapokban, úgy látszik, érettebb szakaszba lépett. Az egyik népszerű protokoll teljesen a blokkláncra épít, míg egy másik azon kívül létezik, bár használ kriptográfiai megoldásokat. Az egyszerűség vagy a megbízhatóság döntheti meg az internetes óriások uralmát?

Mire is jó a decentralizált közösségi média? Nézzünk ehhez egy idilli világot:

– Képzeld el, hogy közzéteszel egy bejegyzést magadról, és az azonnal megjelenik a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon és a TikTokon egyszerre.

– Átköltözöl az egyikről a másikra, mondjuk a Facebookról a Twitterre, és az összes ismerősöd és minden tartalom, bejegyzés, amit korábban létrehoztál, fotó, videó, bármi, automatikusan megy veled. Méghozzá pillanatok alatt.

– Ha pedig a Facebookon valamiért letiltanak, a Twitteren és a TikTokon meg még három másik platformon továbbra is vígan látható az összes addig megosztott bejegyzésed.

– Milyen jó lenne az is, hogy amikor a Twittert használod, mert az a kedvenced, remekül látod az összes Facebookos ismerősöd összes bejegyzését onnét is.

– Ha pedig sikeres influenszer lettél, jelentős bevétellel, de nyugalomba akarsz vonulni, eladhatod az egész profilodat másnak, nem megy veszendőbe az addigi munkád.

A Nostr a mi barátunk

Ilyesmikről van szó a gyakorlatban akkor, amikor azt olvassuk, hogy decentralizált, globális, cenzúrázhatatlan, engedélyhez nem kötött (permissionless) közösségi médiát építenek. Az egyik legnépszerűbb manapság a Nostr rendszer, amely az utóbbi hónapokban nagy figyelmet kapott a kriptovaluta-sajtóban és más technológiai közösségekben. Az Elon Musk zűrös felvásárlási akciója és vitatott reformkísérletei miatt a Twittert milliószám elhagyó felhasználók egy része ezen a hálózaton kötött ki. Még Jack Dorsey volt Twitter-vezér is támogatja.

Decentralizált közösségimédia-hálózat, amelynek esélye van rá, hogy működik – írják a Nostr hívei. Egyszerű, nyílt protokoll, amely lehetővé teszi a cenzúrának teljesen ellenálló globális közösségi média létrehozását.

A Nostr nem egy alkalmazás, nem vállalat, nem weboldal, hanem egy protokoll. (Hasonló ahhoz, mint az internetet évtizedek óta uraló HTTP és TCP-IP protokollok.) Szabályrendszer, amelynek alapján bárki elkészítheti saját alkalmazásait, szervereit, bejelentkezhet a rendszerbe, és amely alapján a felhasználók kommunikálhatnak egymással.

Rengetegen vágnak Nostr-üzletbe

A Nostr-hálózatnak két fő része van, a kliensek, vagyis alkalmazások, amelyek megjelenítik a tartalmat, és a relay-eknek nevezett szerverek, amelyek tárolják azt. Természetesen fontos elemek a felhasználók is, akik jelszó helyett egy nyilvános és egy titkos kriptográfiai kulccsal rendelkeznek, hasonlóan a kriptovaluták tárcáihoz. Ezek segítségével igazolják saját identitásukat. Minden esetben a titkos kulccsal írják alá, hitelesítik az általuk létrehozott tartalmakat. A nyilvános kulcs segítségével pedig bárki követheti az illetőt. Egy ilyen kulcs:

npub1r4qkywdwl5xht8a4qxeeakv7htrukpkmwnkgmeaz6z7xshje3z5q2zzlv2

A rendszer fejlesztői egyébként hangsúlyozzák az egyszerűséget, és ennek vannak is jelei. Ha például egy Nostr mobiltelefonos alkalmazást telepítünk (Amethyst, Iris, Damus, Plebstr), azonnal felajánlja, hogy új kulcsokat generál, és így másodpercek alatt benn is vagyunk a rendszerben. A követendő személyeket megtalálni már nehezebb, de erre is vannak listák és megoldások, mint ez a Twitter-Nostr híd.

A dolog lelke a relay szerver, amely tárolja a tartalmakat és kiadja az adatokat a pusztán felhasználói felület szerepét betöltő mobilos, böngészőben használható vagy asztali klienseknek. (Számuk gyorsan növekszik, egy komparatív lista itt, egy másik lista itt látható.)

Szerverek laza, de ellenállóképes hálózata

Relay-szerverekből még több lehet, mint kliensekből, már csak azért is, mert nagyon könnyű ilyet létrehozni. Akár valamely téma köré szervezve, közös érdeklődésű, hobbijú emberek számára, akár üzleti vállalkozásként rengetegen próbálkoznak az indítással. (A lista ma is hosszú, ezen több száz is lehet, bár egy részük nem üzemel vagy nagyon lassú.)

Az Astral.ninja kliens kezdőképernyője, relay-szerverek listájával. Választhatjuk mindet egyszerre.

A sok, egymástól elszigetelt, egymás közötti átjárást nehezen biztosító szerver már több decentralizált médiaalkalmazás gyenge pontja volt (például a Mastodoné). A Nostr mintha ezt kiküszöbölné, sőt előnnyé változtatná. Eleve azzal számol, hogy a szerverek egy része megszűnik, eltűnik majd. De a felhasználók pár kattintással tetszőleges számú szerverre felküldhetik adataikat. Így egy-egy szerver kiesése esetén várhatóan nem keletkezik kár. A felhasználók a titkos kulcsuk segítségével nagyon egyszerűen mozoghatnak a relay-ek és kliensek hálózatában. A másik kliensen és relay-en is automatikusan meglesz az összes korábban létrehozott tartalom, és kapcsolatban maradnak mindazokkal, akikkel addig.

Kell-e a decentralizációhoz blokklánc?

A Nostr tulajdonképpen nem Web3, nem blokklánc-alapú hálózat, még ha a kriptográfiát használja is a felhasználók és a tartalom hitelesítésére. A tartalmak nem mennek semmilyen blokkláncra. De az, hogy a tartalom sok szerveren megvan, stabilitást biztosít az egésznek.

Csacskaság, világmegváltás és hasznos információ vegyesen. Az Amethyst és az Iris Nostr-mobilalkalmazások részletei (Android).

A blokkláncra nyilván nem feltétlenül van szükség az adatok tárolásához, bár egy igazán megbízható, “örökre szóló” blokkláncnál a Nostr relay szerverek csak jóval alacsonyabb biztonságot tudnak nyújtani. Másrészt pedig sokan kétségbe vonják, valóban szükség van-e arra, hogy minden apró megmozdulásunkat a blokkláncra írjuk? Ha Pistike éjjel hazamegy a sörözőből, és a decentralizált alkalmazáson beszól az exének, akkor azt biztosan örök időkre kéne tárolni? Akarod, hogy örökre fennmaradjon az információ, kit lájkoltál és kit követtél tavaly nyáron? Talán nem.

Lásd még: Hová vezet a legújabb Bitcoin-mánia?

Üzleti modellek Lightning Bitcoinra alapozva

A Nostr-világ másik kapcsolódási pontja a blokklánchoz a finanszírozása lehet. A klienseknek általában van olyan tulajdonsága, hogy a felhasználónak borravalót (“tip” vagy “zap”) lehet küldeni a Lightning Bitcoin rendszeren. (Amely második rétegű bitcoin-hálózatként olcsó és gyors pénzküldést tesz lehetővé.) Valamint már ma is vannak fizetős relay-ek, amelyek pénzt szednek a tagságért, a szerver fenntartása érdekében, átlagon felüli, minőségi szolgáltatásokért.

Csodák nyilván nincsenek, a szervereket a decentralizált világban is fizetni kell valamiből. Vagy reklámból, vagy adat-, forgalomarányos díjakból, vagy előfizetéses rendszerben. Esetleg adományokból, de valamilyen bevétel kell. Sokak szerint a Nostr jövőjét az határozza meg, mennyire sikerül majd profitábilissá tenni a relay-eket. Már többféle üzleti modellel kísérleteznek, de biztos, hogy kell idő, amíg ezekből kirajzolódik a járható út.

A Lens Protocol kiemelt alkalmazásai.

Lens Protocol: mindent a blokkláncra!

Nagyon hasonló célokat követ, de eléggé más úton jár a Lens Protocol. Ez a decentralizált közösségi média minden elemében az Ethereum-kompatibilis, olcsó és gyors Polygon blokkláncot használja az információk rögzítésére. Az összes bejegyzésből, kommentárból, követésből blokklánc-bejegyzés lesz az  okosszerződéseken keresztül – így elvileg megőrizve azt az örökkévalóságnak.

A Lens is egy keretrendszer, amely moduláris felépítésű, és támogatja a közösségi fejlesztéseket, kiegészítéseket. A projekt még “zárt béta”, tesztelési fázisban van, de már állítólag százas nagyságrendben fejlesztenek rá alkalmazásokat. A nagyközönség még nem tud Lens profilt létrehozni, csak egyes kiemelt (whitelisted) pénztárcák, közösségek.

Bár a bejegyzések a blokkláncon megmaradnak, nem biztos, hogy élő személyhez lesznek köthetők. A profilok ugyanis nem mások, mint NFT-k, és minden tartalom ezekhez kötődik. Mint ahogy a többi NFT, ezek adhatók-vehetők, sőt máris élénk piacuk alakult ki. Az Opensea platform szerint 107 ezer profil létezik már, mégis viszonylag magas, 117 dolláros átlagáron forognak. Egy minapi hír szerint elterjedt, hogy a Lens Protocol ingyenes érméket oszt majd ki a felhasználók között (airdrop), ez lódította meg a profil-NFT-k árát.

A blokkláncba írt adatoknak nyilván nagyobb esélye van a fennmaradásra, inkább teljesítik a “te tartalmad, a te tulajdonod” követelményt. Ugyanakkor jóval bonyolultabb, nehézkes is lehet a kezelése. Ha igazán biztonságos megoldást akarunk használni, minden egyes interakciót, kommentet, like-ot egy hardveres eszközzel (Ledger, Trezor stb.) kell majd hitelesíteni. Az online pénztárca kezelése könnyebb, de kevésbé biztonságos.

Szerző: DeFizz

(npub1r4qkywdwl5xht8a4qxeeakv7htrukpkmwnkgmeaz6z7xshje3z5q2zzlv2)