rss

Tulipán vagy internet? Életjeleket mutat a kriptopiac

2020. február 12., szerda
Forrás:
Haszon magazin

A kriptopénzek eddigi legnagyobb mániája 2017-ben zajlott le. A bitcoin árfolyama az év elejéhez képest húszszorozott, de az emelkedés java része az utolsó három hónapra koncentrálódott. Az erősödő árfolyam nagy médiafigyelmet generált, a médiafigyelem keltette érdeklődés pedig további tömegeket terelt a piac vételi oldalára, tovább erősítve az áremelkedést. Ez a mániák klasszikus képlete.

Az önerősítő spirál december első két hetében begyorsult és még egy utolsót rúgott az árfolyamon, tízezer dollárról a duplájára repítve azt. Azonban a klasszikus képlet szerint a hatalmas buborékhoz hatalmas összeomlás is dukál, és ez a bitcoin esetében sem történt másként. 2018-ban elvesztette értékének 84 százalékát.

Sokan egy 21. századi tulipánmániáról beszéltek, amely kipukkadva végleg jelentéktelenné válik. Személy szerint én nem hittem ebben a narratívában. A kriptovilág eseményeit már régóta követve az volt a meggyőződésem, hogy egy gyökeresen új eszközosztály született, amely radikálisan fogja átalakítani az életünket. Hasonlóan ahhoz, ahogy az internet tette: demokratizálva az információ áramlását.

A blokklánc technológia az értékek áramlását demokratizálja. Míg korábban értéket vagy értékes eszközöket (pénzt, részvényt stb.) kizárólag csak bankokon vagy más központi pénzügyi közvetítőkön keresztül küldhettünk, a blokkláncon ma már képesek vagyunk ezeket közvetlenül egymásnak eljuttatni. Mindez nem működik még hatékonyan, sem felhasználóbarát módon, de évtizedes távlatban az internethez hasonló mértékben fogja átformálni az életünket.

Éppen ezért a kriptopénzek kapcsán tulipánmánia helyett sokkal inkább az internetlufi jellegzetességeit mutató áralakulásra gyanakodtam, legalábbis nagy vonalakban. A ’90-es évek második felére vált egyértelművé, hogy az internet egy hatalmas jelentőségű találmány, és a tőzsdéken is ekkoriban kezdődött az internetes részvények szárnyalása. Ami az évtized végére mániává erősödött, a technológiai cégeket tartalmazó Nasdaq tőzsdeindex elképesztő szárnyalás után 2000-ben jutott a csúcsára. A klasszikus forgatókönyv szerint ezután összeomlott és a töredékére esett.

Azonban a tulipánmániával ellentétben az összeomlás nem örökre szólt. A Nasdaq ma már a korábbi csúcsának dupláján tanyázik. Mostanra beigazolódott, hogy az internetes cégek valóban szédületes profit generálására képesek, csak húsz évvel korábban még nem tudhattuk, hogy pontosan mely cégek és hogyan fogják ezt a profitot megtermelni. Hiányozott még a megfelelő infrastruktúra, a kellően fejlett hardver és szoftver, mint ahogy az emberek gondolkodásában és elvárásaiban is nagy változások történtek azóta.

Hasonló forgatókönyvre készülve egy hagyományos befektetési alap kezelőjeként világos volt számomra, hogy itt az ideje belevágni és kitanulni a kripto alapkezelés rejtelmeit. A kriptopénzekre jellemző volatilitás miatt egy abszolút hozamú alapnak láttam értelmét. Az időpont nem volt éppen ideális hatalmas tőkebevonásra, hiszen a kriptopiac összeomlásának évében, 2018-ban jártunk. De a cél nem is ez volt. A kripto alapkezelés ugyanis egy új műfajt jelent. Egy kriptoalap működtetése során olyan feladatok és problémák merülnek fel, amelyek keveréke annak, amivel egy hagyományos alapkezelő és egy startup cég szembesülni szokott. Elsőként tehát az volt a célunk, hogy bejárjuk a járatlan utat, tapasztalatokat szerezzünk és kialakítsuk a kripto alapkezeléshez szükséges infrastruktúránkat. Az elmúlt két évben ezt a munkát elvégeztük. Ideje tehát befektetési alapunk, a CryptoPosition Investment Fund számára új célokat kitűzni.

A kriptopénzek piaca mostanában újból életjeleket mutat. A bitcoin árfolyama ismét tízezer dollár körül téblábol. De most nincs címlapos médiafigyelem. Nem rohannak laikus tömegek bitcoint vásárolni. Nincs exponenciálisan begyorsuló áremelkedés. Ezúttal buboréknak semmi jele. Az árfolyam mégis ott jár, ahol 2017 december elején, a mánia tombolásának végső fázisában. A bitcoint lehet szeretni vagy utálni, de az események azt igazolják, hogy nem egy 21. századi tulipánmániával van dolgunk.

Szabó Dávid, a CryptoPosition Investment Fund portfóliókezelője

Forrás: Haszon magazin 2020/03. lapszám 61. oldal