rss

Új világ?

Olvasom, hogy új világ jön a banki átutalásoknál. A pénz mától 2 órán belül érkezik meg, hiszen napi 10-re emelik az elszámolási ciklusok számát, és az üzemidőt is meghosszabbítják valamivel. Valójában mindez a régi világ aprócska, marginális javítgatása. Múlt századi technológia toldozása-foltozása.

A 21. században mások a távlatok. Például a bitcoin utalások átlagosan 10 percen belül érkeznek meg, napi 144 elszámolási ciklussal működik a rendszer, és természetesen nincs leállás, 0-24-ben üzemel. Lassan már 7 éve megy. Ráadásul nehezített pályán, hiszen nincs központi számítógépes szervere, amin a tranzakciók egyszerűen elkönyvelhetőek, továbbá a szabályozási/hatósági jogkör hátszele nélkül.

Persze a bitcoin a magánszféra csúcsterméke, és természetes dolog, hogy az állami intézmények lassan reagálnak a technológia fejlődésére, az új lehetőségekre. Nincs ebben semmi meglepő, korábban is írtam róla. És nem csak az utalások sebességéről van szó. Olyan hasznos szolgáltatások épülhetnének be a pénzügyi közműbe, amiket elképzelni sem tudunk. Így hát csak azt szeretném mindenkiben tudatosítani, hogy ez közel sem az új világ, hanem az események után évtizedekkel kullogó hatóság apró lépése.

Kapcsolódó tartalom

Digitális aranytartalékok