rss

Szólj be az FBI-nak!

A Silk Road bezárása és tulajdonosának letartóztatása kapcsán jelentette be az FBI, hogy lefoglalt több, mint 26 ezer bitcoint is. Ez nem kevés pénz, 3-3,5 millió dollárt ér. Mivel a bitcoin tranzakciók nyilvánosak, ezért az internet népe nekiállt megkeresni azt a pénztárcát, amelyen az FBI a zsákmányt tartja. Meg is találták, hiszen pont a rajtaütés napján, október 2-án töltötték fel sok ezer másik pénztárcáról pont a lefoglalt összeggel. Erről a pénztárcáról van szó. Az biztos, hogy hét lakat alatt őrizhetik a privát kulcsát.

Az internet népe persze nem érte be ennyivel. A bitcoin utalásoknál (a banki utalásokhoz hasonlóan) lehetőség van megjegyzés tételére, ami magával a tranzakcióval együtt szintén teljesen nyilvános. Mivel az FBI pénztárcája most a figyelem középpontjába került, és sokan kattintanak rá megcsodálni a drogárusításból származó bűnös pénzt, ezért páran elkezdtek oda kisebb összegeket utalni (többnyire a lehető legkisebb egységet, 0,00000001 BTC-t, vagyis 0,00012 centet). Persze az utalásokhoz fűznek megjegyzést is, így végső soron nagyon olcsón tudnak figyelmet vásárolni.

A megjegyzések nagy része anyázás és beszólás az FBI-nak címezve, vannak vicces adománykérések, de találhatóak benne a Silk Roadhoz hasonló online drogpiacok ajánlása is. Van azonban egy olyan megjegyzés, melynek kapcsán érdemes elgondolkodni a bitcoin működésének érdekességein. A küldő azt javasolja, hogy egy kicsit át kellen írni a bitcoin bányászprogramot úgy, hogy az FBI pénztárcájáról indított utalásokat ne fogadják el.

Miről is van szó tulajdonképpen? A bányászprogramot futtató minden egyes gépen ott van a teljes eddigi bitcoin történet az összes tranzakcióval. A bányászprogramot pedig bárki letöltheti és futtathatja, szóval sokan vannak. Ha új utalás történik, akkor annak részletei gyorsan szétterjednek a hálózaton, és minden egyes bányász ellenőrzi a hitelességét. Ha hiteles, akkor nagyon leegyszerűsítve a hálózat azt fogadja el megtörtént tranzakciónak, az adódik hozzá a tranzakciólistához, amit a bányász gépek nagyobb része elkönyvelt. Ha az FBI pénztárcájáról induló utalásokat a bányász gépek többsége nem fogadja el hitelesnek, akkor azt a hálózat soha nem fogja megtörténtnek elismerni. Végső soron tehát a bitcoinok örökre a pénztárcán ragadnak, felhasználhatatlanná, és ezért teljesen értéktelenné válnak.

Az FBI utálata nem elég nagy és általános ahhoz, hogy ennek az ötletnek bármi realitása legyen, és mivel ez nyilvánvaló, ezért senki sem fog megpróbálkozni vele. Ugyanakkor előfordulhat még olyan eset, amikor egy adott pénztárcáról kiderül, hogy egy kellően nagy és általános közutálatnak örvendő személyhez (pl. tömeggyilkos, háborús bűnös, diktátor) tartozik. Ekkor a bűnös úton szerzett vagyont a köz értéktelenné tudja tenni. Nem tudom, hogy ez jó-e vagy rossz, és persze van módja annak, hogy a közellenség még időben, észlelve a pénztárcája ellen készülődő támadást, mentse a pénzét. Azonban az is biztos, hogy számára ez már nem annyira biztonságos, mint mondjuk egy svájci bankszámla.

Kapcsolódó bejegyzések:

Az anonim pénz

A Selyemút vége

Kitörőben a bitcoin-láz 1.

Kapcsolódó tartalom

A fennálló monetáris rend vége? – BlokkolóÓra 194.