rss

A Selyemút vége

A Silk Road a sötét web teljesen nyilvános, de mégis lenyomozhatatlan legnagyobb online drogpiaca. Egészen a múlt hétig volt az, akkor ugyanis az FBI-nak végül mégis sikerült elkapnia egy 29 éves fiatalembert, akit az üzemeltetésével gyanúsítanak, a honlapot pedig blokkolták. Lefoglaltak továbbá körülbelül. 26 ezer bitcoint is (amely aktuálisan nagyjából 3 millió dollárt ér), a gyanú szerint ez a Silk Road bevételéből származott.

Mi történt? Mégis visszakövethetőek a sötét web elérését biztosító Tor hálózat használói? Mégse teljesen anonim a bitcoin? Úgy néz ki, hogy erről szó sincsen. A Tor és a bitcoin is kifogástalanul működik. Ross Ulbricht, a Silk Road letartóztatott tulajdonosa azonban a kezdetekkor elkövetett néhány apró hibát, amely a 2 évnyi kitartó kutatás során elvezette hozzá a nyomozókat.

Mit jelent mindez a bitcoinra nézve? Mint a grafikonon látható, az első reakció az ijedtség volt, az árfolyam 1-2 óra alatt 127-ről 85 dollárra zuhant. Utána azonban néhány nap alatt teljesen megnyugodtak a kedélyek, a BTC ára mostanra lényegében visszakúszott a pánik kitörése előtti szintre. Valóban, hiszen az eddig elmondottakból az következik, hogy mivel a Tor és a bitcoin működése sértetlen, ezért a Silk Road üzleti modellje is működik. A piaci rés hamar be fog töltődni, a már létező online drogpiacok átveszik a helyét. Üzemeltetői pedig minden bizonnyal tanulnak elődjének hibáiból, és az eddigieknél is kisebb kockázattal tudják működtetni vállalkozásaikat.

A Silk Road most felfedett számait megnézve valószínűleg sokan vállalnák is ezt a kockázatot. A nyomozás eredményeként közölték, hogy 2013. júliusi állapot szerint a Silk Roadnak közel 1 millió regisztrált felhasználója volt. 2011 februárjától 2013 júliusáig 146 946 aktív vásárló és 3 877 eladó között közvetített 1 229 465 darab tranzakciót. A forgalom nagyságrendje 1 milliárd, a Silk Road jutaléka pedig több tízmillió dollárnyi bitcoin!

Még két dolgot emelnék ki, amely szerintem fontos a bitcoin jövőjét illetően. Az egyik, hogy az FBI nyomozati anyagában szerepel a következő mondat: „Bitcoins are not illegal in and of themselves and have known legitimate uses.” Az utóbbi időben egyre határozottabban tapintható az az irányzat, hogy a hatóságok nem tiltani akarják a bitcoint, hanem elismerik legalitását, használatát pedig szabályozott keretek közé igyekeznek szorítani. Ezzel pedig a bitcoinnal kapcsolatos jogi/szabályozói kockázatok gyorsan csökkennek.

A másik szintén a bitcoin kockázatosságával kapcsolatos. Régebben a bitcoinhoz kapcsolódó szolgáltatások centralizáltsága a bitcoin egyik gyenge pontja volt. 2011-ben a legnagyobb bitcoin tőzsde, az Mt. Gox feltörése megtizedelte a BTC árfolyamát, ami aztán hosszú ideig ott is maradt a béka feneke alatt. Annak ellenére, hogy magában a bitcoin működésében nem okoztak kárt vagy fennakadást. Ugyanakkor nem volt másik, a feladatát kielégítően ellátó tőzsde, ami nélkül viszont a bitcoin sem ér semmit. Úgy néz ki, hogy mára az ilyen jellegű kockázatok is lecsökkentek. Egyrészt mostanra bitcoin tőzsdéből is több, hasonló nagyságrendű forgalmat lebonyolító létezik, van tehát alternatíva. Másrészt attól lehetett tartani, hogy a piacvezető online feketepiac felszámolása tartósan megroppantja a BTC árfolyamát, ami viszont nem következett be. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy a Silk Roadnak is vannak trónkövetelői, melyek jól működnek, és át tudják venni a feladat ellátását.

Kapcsolódó bejegyzések:

Az anonim pénz

Szólj be az FBI-nak

Kitörőben a bitcoin-láz 1.

Kapcsolódó tartalom

A fennálló monetáris rend vége? – BlokkolóÓra 194.