rss

Praktikus tanácsok bitcoin tartásához

Az alábbi írás azok számára szól, akiknek tetszik a bitcoin és szeretnének vásárolni belőle, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá.

Mindenekelőtt bizonyosodjunk meg arról, hogy nincs vírus a számítógépünkön. Az ilyesmi persze amúgy sem árt. A következő lépés a virtuális pénztárcánk generálása. Számos program letölthető, ami elvégzi ezt a műveletet.

Én a következőt ajánlom: http://electrum.org/download.html, innen pedig válasszuk a Windows Installert (felteszem windows-os gépre szeretnénk telepíteni). A letöltött file futtatásával (rá kell kattintani, utána nyomkodni, hogy next, next…) feltelepítjük az Electrum nevű programot, aminek az ikonja a továbbiakban megjelenik windows-os asztalunkon.

Virtuális pénztárca készítése

Indítsuk el az Electrumot. Első alkalommal a következő üzenetet kapjuk: Wallet file not found. Do you want to create a new wallet, or to restore an existing one?

A Create gomb megnyomásával kreáljuk meg pénztárcáinkat. Ezután megjelenik a wallet generation seedünk, ami 12 darab angol szóból áll. Nagyon-nagyon ajánlott egy papírra felírni ezeket a szavakat és eltenni a fiókba, mert ha a gépünk tönkre menne, akkor ezen szavak ismeretében tudjuk helyreállítani a pénztárcáinkat. Ha nem jegyezzük fel, és számítógépünk bekrepál, akkor bitcoinjaink örökre a pénztárcánkban ragadnak, ahhoz többé soha senki nem férhet hozzá. A következő lépésben a program ellenőrzésként arra kér, hogy írjuk be ezeket a szavakat.

Miután ezen túl vagyunk, jön a szerver kiválasztása, fogadjuk el, amit alapértelmezésben felkínálnak számunkra. A befejező lépés pedig egy jelszó megadása, amire a jövőben az indítani szándékozott utalások megerősítéséhez lesz szükség. Legyen kellően bonyolult, szintén írjuk fel egy papírra és tegyük el a fiókba, mert ha elfelejtjük, akkor bitcoinjaink szokás szerint örökre a pénztárcánkban ragadnak.

Anonimitás

Ezzel túl vagyunk a kezdeti lépéseken, megjelenik az Electrum vezérlő felülete. Balra lent láthatjuk egyenlegünket: 0 BTC. Az Electrum nyomban 5 darab pénztárcát generált számunkra, és a használat során továbbiakat is fog, melyek egyenlegét összesítve látjuk. Ugyanis az Electrum filozófiája az anonimitás kérdését kiemelten kezelni. Az elképzelés szerint minden egyes partnerünknek, akitől bitcoin utalást várunk, más-más pénztárcánk publikus kulcsát adhatjuk meg (vagy akár minden egyes utalást kérhetünk mindig új pénztárcára, ez olyasmi lenne, mint az egyszer használatos bankszámlaszám). Ha egyetlen pénztárcánk lenne, akkor mindenki, aki ismeri annak publikus kulcsát és a személyünkhöz tudja kötni, pontosan követni tudná egyenlegünk és bitcoin forgalmunk alakulását, hiszen a bitcoin tranzakciók részletei nyilvánosak. Ezt nyilván nem szeretnénk. Ha viszont mindenki más-más pénztárcánk adatait ismeri, akkor csak annak az egyetlen pénztárca tranzakcióit tudja lekövetni, amivel nem megy sokra. Az Electrum alapbeállítása azt biztosítja, hogy mindig legyen 5 olyan pénztárcánk, amiket addig még nem használtunk, de beállíthatunk ennél többet is.

Az Electrum használata

A „Receive” fülre kattintva láthatóvá válnak pénztárcáink publikus kulcsai, kezdetben tehát 5 darab a következőhöz hasonló karaktersorozat: 19J6DhKc9UDAvzWKkuPTE5GMF7iW1XL33n. Ezek funkcionálnak számlaszámként, ezek közül kell, megadjuk valamelyiket annak, akitől bitcoin utalást várunk. Ha valamelyikre érkezik bitcoin, akkor automatikusan generálódik egy újabb, üres pénztárca. A publikus kulcsokhoz QR kód is rendelhető (jobb klikk a pénztárcára, majd QR code), a fentié például ez:

Ha már van bitcoinunk, és utalni szeretnénk, akkor a „Send” fülre kell kattintanunk. A „Pay to” mezőbe kell beírni a célpénztárca publikus kulcsát. Ha valaki nagyon hálás nekem a cikkeimért, akkor bátran utaljon nekem adományokat a fenti publikus kulcsú pénztárcámra. Az „Amount” mezőbe az utalandó összeg kerül, a „Fee”-be pedig mi magunk adhatunk meg tranzakciós díjat, amit az a bányász fog megkapni, akinek sikerül hitelesíteni a mi tranzakciónkat. Ezt nyugodtan állíthatjuk 0-ra, lesz olyan bányász, aki így is hajlandó hitelesíteni az utalásunkat, legfeljebb az valamivel tovább tart. Nem kell foglalkoznunk azzal, hogy pontosan melyik pénztárcánkról indítsuk a tranzakciót, ezt a program automatikusan intézi.

Irány a tőzsde!

Van tehát pénztárcánk, ideje, hogy feltöltsük bitcoinnal! Jelenleg ezeket nem teljesen kiforrott és szabályozatlan online bitcoin tőzsdéken tudjuk beszerezni. Nem teljesen kiforrottak, hiszen e tőzsdék honlapjait néhány korai bitcoin rajongó programozó srác kódolta le, és ugyan van már 2-3 évnyi működési tapasztalatuk, de érheti még őket (és a felhasználókat) meglepetés. Továbbá szabályozatlanok, mert a decentralizált virtuális pénz szabályozása egyelőre nincs kidolgozva. Habár az utóbbi időben ezen a téren is történtek előrelépések, de mindez természetesen extra kockázatot jelent. Ha valakit ez sem riaszt el bitcoin vásárlásától, akkor viszont azt javaslom, hogy pénzüket vagy bitcoinjaikat csak a lehető legrövidebb ideig tartsák e tőzsdék számláin.

A tőzsdék forgalmáról és aktuális árakról itt látható egy összefoglaló táblázat. A leglikvidebb bitcoin tőzsde az mtgox, azon belül pedig a dollárral szembeni kereskedés. Regisztrálni egy usernév és egy e-mail cím megadásával gyorsan lehet, azonban azt javaslom, hogy elsődlegesen ne ezen a tőzsdén kereskedjünk (regisztrálni ettől függetlenül ide is lehet, nem kerül semmibe). Ha ugyanis hekkerek a bitcoin köré épült infrastruktúra támadásával akarnak riadalmat (és árfolyamesést) kelteni, mint erre már láthattunk példát a múltban, akkor elsősorban ezt a tőzsdét fogják támadni. A megbénított mtgox-on pedig épp akkor nem fogunk tudni vásárolni vagy eladni, amikor arra a legnagyobb szükségünk lenne. Nincs is rosszabb, mint tehetetlenül végignézni az árfolyam zuhanását.

Regisztráció a bitstampre

Az utalt pénz lekönyvelését tekintve gyorsabb és olcsóbb kereskedést kínál a bitstamp nevű tőzsde. Likviditás szempontjából a második legnagyobb, szerintem jelenleg ezt érdemes kereskedésre használni. Regisztrálni ide is pillanatok alatt lehet: nevünk, e-mail címünk és országunk megadása után kapunk egy e-mailt frissen nyílt számlánk ID-számával és jelszavával, amikkel nyomban be is léphetünk.

Belépés után nyilván érdemes megváltoztatni jelszavunkat fent az „Account” fül, bal oldalon pedig a „Settings”, „Change password” menüpont alatt.

Pénz befizetése

A fenti menüsor „Deposit” gombjára kattintva kezdeményezhetjük számlánk pénzzel való feltöltését. Alapvetően két lehetőségünk van. Egyrészt kihasználhatjuk, hogy mi is az egységes európai SEPA fizetési övezetben élünk, és utalhatunk euróban. Ekkor 1-3 munkanap után számíthatunk arra, hogy pénzünk megjelenik számlánkon. Mivel pedig a Bitstampen csak dollárban folyik a kereskedés, ezért eurónkat dollárra váltják nem vállalhatatlan árfolyamon. Ebben az esetben a bal oldalon az „EU Bank (SEPA)” gombra kell kattintani, kitölteni az adatokat majd a „Deposit”-ra kattintva megkapjuk a számlaszámot, amire utalnunk kell, továbbá a megjegyzésbe írandó szöveget. Másik lehetőségünk, ha a sima nemzetközi átutalást választjuk (balra az „International Bank” gomb), akkor utalhatunk ausztrál dollárban, fontban, jenben, svájci frankban vagy amerikai dollárban. Ebben az esetben 2-5 munkanap alatt könyvelik le befizetésünket, és felszámítanak 0,1%, de minimum 15 USD díjat, ami elég durva, ha csak kisebb összeget utalunk. Éppen ezért minden bizonnyal jobban járunk, ha inkább az első verziót választjuk, ott nincs extra díjtétel, csak a pénzváltás költségét bukjuk el. Miután mindezzel készen vagyunk, ne felejtsük el a pénz utalását elindítani bankunknál!

Kereskedés

Ha pénzünk megjelent a Bitstampes számlánkon, akkor a „Buy/Sell” gombra kattintva kezdhetjük el a kereskedést. A „Buy Bitcoins” ikonra kattintva piaci vételi megbízást, míg a bal oldali menüsor „Limit order” gombja alatt limitáras megbízást adhatunk meg. A kereskedés költsége 0,5%, ami megfelelő forgalom generálásával fokozatosan csökken. Az „Order book”-ra kattintva a teljes megbízási könyvet megnézhetjük.

Bitcoin felvétele

Mint már említettem, kockázatot lehet csökkenteni azzal, ha a feltétlen szükségesnél nem tartunk tovább pénzt vagy bitcoint a tőzsdés számlán. Intő példának ott van a bitcoin-24 tőzsde sztorija. Ennek a számláit áprilisban fagyasztották be a német és lengyel hatóságok azzal a váddal, hogy csalásokat és pénzmosást követnek el a tőzsde együttműködésével. Ismerek olyan embert, akinek a mai napig be van ragadva az ott tartott pénze, és teljesen bizonytalan, hogy valaha visszakapja-e. Hosszabb távon bitcoinjainkat is tartsuk inkább a saját pénztárcánkban. A „Withdrawal” menüpont „Bitcoin” alpontjában adjuk meg egyik saját pénztárcánk publikus kulcsát (melyet az Electrumból veszünk) és az utalandó összeget. Az utalást az e-mail címünkre küldött linkre kattintva kell megerősíteni. A bitcoin transzfer ingyenes.

Egyebek

Az „Account” menüpont „Verify account” alpontjában lehetőségünk van számlánkat hitelesíteni. Ehhez személyazonosságunk igazolásához szkennelve el kell küldenünk valamilyen hivatalos igazolványunkat, továbbá lakcímünk igazolásához egy közmű- vagy telefonszámlát. Mindezt csak akkor muszáj megtenni, ha nagyobb összegben (több ezer euró) akarunk kereskedni illetve transzferálgatni.

Érdekesség, hogy lehetőség van céges számlát is nyitni. Ehhez a Bitstampen a fent leírt módon regisztrálni kell a nevünkre, majd a megnyílt számlát céges dokumentumok elküldésével hitelesíteni a cég nevére. Könyvelőnknek pedig főhet a feje, hogy cégünk bitcoin vásárlását hova is kéne elkönyvelni.
Ha a kedves olvasóban bármilyen további kérdés felmerül, akkor az „Account” menüpont „Support” alpontjában azt angolul felteheti a Bitstampes supportosoknak, néhány órán belül válaszolnak.

Bitcoint csak annyi pénzből vegyünk, amennyinek az esetleges elvesztése semmilyen szempontból nem okoz gondot!

Kapcsolódó bejegyzések:

Tőzsdecsőd a bitcoinba árzva?

A bitcoin él és virul

Kitörőben a bitcoin-láz 1.

Kapcsolódó tartalom

A fennálló monetáris rend vége? – BlokkolóÓra 194.