rss

NFT és a Királyi Pénzverde – BlokkolóÓra 198.

Háromszáz évvel ezelőtt Nagy-Britannia egyik fontos hivatala, a Királyi Pénzverde (the Royal Mint) élén épp egy híres fizikus, Sir Isaac Newton állt. Munkáját kérlelhetetlen alapossággal végezte, ellenőrizte a réz, ezüst vagy arany tisztaságát, és felelt azért, hogy a kivert érmék súlyban és tisztaságban is megfelelőek legyenek.

Változnak az idők. Megszűnt az a vezető poszt, amit egykor Newton is viselt, mert a Királyi Pénzverdét a 19. században beolvasztották a pénzügyminisztériumba. Abba a pénzügyminisztériumba, amelynek élén jelenleg egy Rishi Sunak nevű úriember áll, és aki épp a múlt héten jelentett be egy kormányzati intézkedési tervet. A terv célja az, hogy az Egyesült Királyságot globális kriptoeszköz technológiai központtá tegyék. Ezért aztán számos javaslattal álltak elő. A stabil értékű coinokat (stablecoin) érvényes fizetési formaként ismerik majd el, létrehoznak egy pénzpiaci infrastruktúra homokozót, hogy segítsék az innovációt, felállítanak egy munkacsoportot, hogy a szabályozás kialakításában együtt dolgozzanak a kripto iparág szereplőivel és megvizsgálják az adórendszert is, hogy az átalakításával hogyan tudnák ösztönözni a kriptopiaci befektetéseket. Végül pedig a Királyi Pénzverde várhatóan kibocsát majd egy emlékérmét is. De a kor követelményeinek megfelelően ezt már természetesen a virtuális világban fogják megtenni, NFT formájában.

Hiába, változnak az idők. Az Egyesült Királyság pénzügyminisztere ma már nem ellenőrzi személyesen az alá tartozó Pénzverde fém alapanyagainak tisztaságát, vagy az érmék súlyát. A jövő érméi bitekből állnak.

 

A Decent Investments/CryptoPosition csapatával és külsős kriptoszakértőkkel kiegészülve 2018 januárja óta heti rendszerességgel tekintjük át a kriptopiac híreit, eseményeit és aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, alaposan kielemzünk egy-egy projektet vagy a technológiai újításokat értjük meg mélyebben. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el. A BlokkolóÓra életünk elmaradhatatlan részévé vált, mindig tanulunk valami újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Az ott felmerülő témák közül hétről hétre szemezgetünk néhányat.