rss

Bitcoin és jüan

Valami határozottan megmozdult a bitcoin piacán. Az idei évet 200 és 300 dollár közötti sávozással töltötte a virtuális fizetőeszköz egészen október végéig, amikor a tőle megszokott hevességgel tört ki, és érte el napok alatt az 500-as szintet. További néhány nappal később, vagyis mostanra valamivel a 300-as kitörési szint fölött tanyázik ismét az árfolyam. Milyen hírek állnak a megbolydult piac mögött?

Egyrészt októberben az Európai Bíróság mondta ki határozatban, hogy a bitcoin hagyományos devizára való átváltása áfa mentes. Ez amúgy teljesen logikus, hiszen ha a pénzváltóban veszek 1 dollárt, akkor azután sem kell áfát fizetni. A bitcoin jogi keretei azonban erősen hiányosak, hiszen korábban nem létezett hozzá hasonlatos fizetőeszköz. A hír lényege, hogy lassan ugyan, de jó úton halad a jogba való beillesztése.

Másrészt az utóbbi időben a kínai befektetők is sokkal aktívabbak a bitcoinban. Az augusztusi jüan leértékeléssel bizonyossá vált, hogy a kínai pénz nem feltétlenül csak erősödhet, és egy tőkemenekítési hullám akár nagyobb leértékelési nyomás alá helyezheti. A belföldi megtakarítók azonban nehéz helyzetben vannak, hiszen a tőkekorlátozások miatt egykönnyen nem vihetik ki a pénzüket az országból. Hacsak nem bitcoin segítségével.

Ha egy kínai bitcoin tőzsdén jüanért vesznek a virtuális fizetőeszközből, akkor viszont már egyszerű a dolguk, hiszen azt oda utalják, ahova csak akarják. Akár egy külső tőzsdére is tehetik, és dollárért eladhatják. A folyamat extra bitcoin kereslettel jár a kínai tőzsdéken, és extra kínálattal a külső, dolláros tőzsdéken. Ebből következik, hogy jüanért drágábban kapni most bitcoint, mint dollárért, legalábbis az egyik olvasat szerint. Emellett viszont úgy is lehet értelmezni az árkülönbséget, hogy valójában a bitcoin ugyanannyit ér Kínában, mint máshol, csak éppen a tőkekorlátozások miatt a jüan valódi piaci árfolyama tér el attól, mint amit kormányzatilag mesterségesen meghatároznak.

Ezt a magyarázatot alapul véve a bitcoin segítségével meghatározhatjuk a jüan valódi piaci árfolyamát. Az eredményt természetesen nagy fenntartással kell fogadjuk, hiszen a kínai tőkekorlátozásokon kívül számos átmeneti piaci elégtelenség befolyásolhatja az értékét, ilyesmiből elég sok van a bitcoin háza táján (gondolok itt például hekkertámadásokra, vagy extrém árfolyammozgásból fakadó piaci problémákra). Mégis, határozottan látható, ahogy az augusztusi jüan leértékelést lekövette a generált jüan árfolyam, majd szeptember folyamán elvált attól és trendjében egyre gyengébb jüant jelez. Ami alapján kijelenthetjük, hogy minden bizonnyal szívesen menekülne további tőke Kínából.

Kapcsolódó tartalom