rss

A bitcoin él és virul

Az utóbbi hetekben több félrevezető cikk jelent meg a bitcoinnal kapcsolatban, azt állítva, hogy a decentralizált pénz éppen borul, összeomlik, meghal. Azonban eddig ilyesmi nem történt. A félreértés főleg abból származik, hogy a sztori felületes szemlélői az Mt. Gox nevű, egykor első számú bitcoin tőzsde árfolyamát veszik alapul. Ugyanakkor ez közel egy éve a tőzsde saját problémáit tükrözi. Az ár hónapokig magasabb volt, mint a bitcoin valós értéke, aminek oka a tőzsdéről való pénzkiutalások akadozása volt. Az utóbbi időben viszont mélyen a valós érték alá esett.

A gyanú szerint a tőzsdétől elloptak egy csomó bitcoint, ezért felfüggesztették a bitcoinok – korábban zavartalan – kiutalását. Valószínűleg a későbbiekben sem lesznek képesek kifizetni az ügyfeleiket. Az Mt. Goxon azóta leállt a kereskedés, a honlapján egy üzenet olvasható, miszerint dolgoznak a probléma megoldásán. A leálláskor 100 dollár körüli árban csak a piac azon értékítélete képeződik le, miszerint az amúgy 600 dollárt érő bitcoin csupán 1/6 valószínűséggel van meg az Mt. Goxon, és ekkora eséllyel lehet a későbbiekben ténylegesen hozzájutni.

A bitcoin valós ára – reagálva a negatív hírekre és az Mt. Gox problémáira – az utóbbi néhány hónapban valóban sokat esett, nagyjából a történelmi maximumának felét éri. Ez azonban még mindig 6-szorosa az öt hónappal, és 50-szerese a bő egy évvel ezelőtti árnak. Inkább egy konszolidációnak tűnik ez, mintsem haláltusának. Szerintem – egyelőre legalábbis – a bitcoin nem borult, nem omlott össze és nem halt meg.

Kapcsolódó bejegyzések:

Tőzsdecsőd a bitcoinba árazva?

Kitörőben a bitcoin-láz 1.

A virtuális ezüst

Nemzeti decentralizát pénz

Kapcsolódó tartalom

Digitális aranytartalékok