rss

Betiltják-e a bitcoint a háború miatt? – BlokkolóÓra 193.

Lekapcsolták Oroszországot a SWIFT-ről, zároltak számos bankszámlát, zuhan a rubel és az oroszok nemzetközi tranzakciói jócskán megnehezültek. Nem csoda, hogy megnőtt a kriptopénzek iránti keresletük. A kriptós tranzakciókat nem tudja kontrollálni vagy blokkolni a Nyugat, vagyis kerülőutat biztosítanak a szankciók elől. Akkor talán be kéne tiltani a kriptót, hogy így tegyünk be még jobban az oroszoknak? Szélsőséges intézkedés lenne, de háborús időkben sok minden lehetséges. Csakhogy nem lenne sok értelme, inkább csak magunkat lőnénk lábon.

A tiltás hatására biztosan nagyot esnének a kriptopénzek árai. Azonnal hatalmas veszteségeket könyvelhetnének el Nyugaton is mindazok, akik ilyen eszközöket birtokolnak és akiknek kriptós vállalkozásuk van. Ráadásul a tiltás és az áresés ellenére a kriptoeszközök decentralizált hálózatai gond nélkül működnének tovább. Azok ugyanis elképesztően ellenállóak, a világ minden pontján üzemelő sok ezer szervert nem lehetséges egyszerre leállíttatni. Habár az áresés az orosz kriptoeszköz-tulajdonosokat is érintené, de a tranzakcióik továbbra is gond nélkül teljesülnének. A tiltás tehát pont a célját nem érné el.

Ellehetetlenítené viszont azt, hogy a Nyugat kriptós utalásokkal segítse az ukrán ellenállást. A háború kezdete után csupán két nappal az ukrán kormányzat közzétette azokat a Bitcoin és Ethereum címeket (később további blokkláncokat vontak be), amelyekre várják a felajánlásokat. Érkezett is bőven, a mai napig 76 millió dollár értékben. Az ukrán pénzügyi infrastruktúra amúgy is romokban, égetően fontos számukra egy helyettesítő hálózat, amire minden körülmények között számíthatnak. És ez az egyetlen módja annak, hogy bárki pénzügyileg közvetlenül támogassa az ország védelmét. Kár lenne kútba dobni ezt a lehetőséget a tiltással.

Ha a Nyugat úgy döntene, hogy betiltja a kriptót, az ahhoz hasonlítana, mintha saját magát tiltaná le a SWIFT-ről, miközben engedné használni az orosz bankoknak. Ennek pedig semmi értelme sincsen.

 

A Decent Investments/CryptoPosition csapatával és külsős kriptoszakértőkkel kiegészülve 2018 januárja óta heti rendszerességgel tekintjük át a kriptopiac híreit, eseményeit és aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, alaposan kielemzünk egy-egy projektet vagy a technológiai újításokat értjük meg mélyebben. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el. A BlokkolóÓra életünk elmaradhatatlan részévé vált, mindig tanulunk valami újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Az ott felmerülő témák közül hétről hétre szemezgetünk néhányat.

Kapcsolódó tartalom

A metaverzumba lép a WMG – BlokkolóÓra 188.

Kriptolufi