rss

Az ultraszilárd pénz – BlokkolóÓra 196.

A múlt héten beszámoltam arról, hogy hónapokon belül jelentős változás történik az Ethereum “monetáris politikájában”. A bányászathoz kapcsolódó éter keletkezés megszűnik, miközben a letétbe helyezett éterek hozama nyártól várhatóan 7-10 százalékra növekszik.

 

Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy a monetáris politikában már tavaly augusztusban is történt egy fontos változás, amelynek jelentősége az új szabályok bevezetésével növekedni fog. A tavalyi változtatás lényege az éterek “égetésének”, vagyis megsemmisítésének bevezetése volt. Azt megelőzően a tranzakciós díjakat teljes egészében a bányászok keresték meg, azonban 2021 óta azokat két részre osztják. A kisebb részét (tips) továbbra is a bányászok keresik meg, a nagyobb részét (base fee) viszont elégetik. Az új mechanizmus azt eredményezi, hogy ha sokan használják az Ethereumot, akkor a megsemmisülő éterek mennyisége meghaladhatja az újonnan keletkezőkét. Vagyis az éterek összmennyisége csökken, az Ethereum deflációssá válhat. 

 

Ilyen időszakok már eddig is előfordultak. Augusztus óta összesen már 2 millió éternél is többet égettek el, és amikor a közösség a legintenzívebben használta az Ethereumot, akkor az égetés tempója néha napokra meghaladta a keletkezését. A most nyáron bevezetendő új monetáris politikával azonban jelentősen, kb. tizedére csökken majd a keletkezés üteme, miközben az égetés szabályrendszere nem változik. Mindez pedig azt jelenti, hogy az Ethereum tartósan deflációssá válhat.

 

A jegybankok, monetáris hatóságok által használt egyre elfogadottabb gyakorlat a nyakló nélküli pénznyomtatás. Félő, hogy mindennek inflációs következményei lesznek. A kriptós közösség azért is lelkes a Bitcointól, mert nem lehet a végtelenségig nyomtatni, a kínálata maximálva van. Ezért gyakran “sound money”-nak, vagyis szilárd pénznek hívják. Ha viszont a Bitcoin a sound money, akkor az Ethereum lesz az ultra sound money, amelynek összmennyisége csökken. És mivel az angolban a “sound” szó, nem csak szilárdat, hanem hangot is jelent, ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy az ultra sound money hívők denevér emojikkal fejezik ki lelkesedésüket.

 
Ha abból indulunk ki, hogy a letétbe helyezett éterek “nominális hozama” nyártól 7-10 százalék körül alakul, de közben az Ethereumban 1-2 százalékos “defláció” is várható (pontosabban ilyen ütemben csökken majd az éterkínálat), akkor “reálértelemben” már 8-12 százalékos hozamra számíthatunk. (Az idézőjelbe tett fogalmakat nem a közgazdaságtan definíciói szerint használtam.)

A Decent Investments/CryptoPosition csapatával és külsős kriptoszakértőkkel kiegészülve 2018 januárja óta heti rendszerességgel tekintjük át a kriptopiac híreit, eseményeit és aktualitásait. Közben eszmét cserélünk, vitatkozunk, alaposan kielemzünk egy-egy projektet vagy a technológiai újításokat értjük meg mélyebben. E beszélgetéseket BlokkolóÓrának neveztük el. A BlokkolóÓra életünk elmaradhatatlan részévé vált, mindig tanulunk valami újat vagy találkozunk érdekes gondolatokkal. Az ott felmerülő témák közül hétről hétre szemezgetünk néhányat.

 

Kapcsolódó tartalom

Amikor lába kél félmilliárd dollárnak – BlokkolóÓra 197.

Kamatemelés az Ethereumon is – BlokkolóÓra 195.

Éter fundamentális elemzés