rss

Anomáliák a bitcoin piacán

Durván emelkedik a bitcoin, én is csak kapkodom a fejem. Az értéke mostanra többszörösen meghaladja a tavaszi csúcsot, amikor sokan buborékot kiáltottak. Tegnapelőtt a cégnél valaki megkérdezte tőlem, hogy aktuálisan mennyi az ára. Ez mostanában meglehetősen bonyolult kérdés. És nem csak azért, mert óráról órára nagyot változik.

Lássuk tehát a három legnagyobb tőzsde azonos időpontbeli árfolyamát (tegnapelőtt este):

Bitstamp:    585 USD

MtGox:        710 USD

BTC China:    5400 yuan, ami 886 USD-nek felel meg.

Azonos termékre ennél nagyobb árkülönbségek is kialakulhatnak a világ különböző pontjain, például a földgáz az amerikaihoz képest Európában kb. 3-szor, Japánban pedig 5-ször drágább. Ugyanakkor ennek az az oka, hogy a földgáz csak korlátozottan, drágán és nehézségek árán szállítható. Ellentétben a bitcoinnal, ami költség nélkül és pillanatok alatt transzferálható a világ két tetszőleges pontja között. Egy ilyen eszköznél normál esetben nem jöhet létre tartós árkülönbség, hiszen ha mégis, akkor azt valaki azonnal learbitrálja (az olcsóbb helyen megveszi, a drágább helyen eladja), ezzel pedig ki is egyenlíti az árakat. Ha mégis kialakul, az valami piaci elégtelenségre utal.

Az MtGox és a Bitstamp közötti árkülönbségről régebben már írtam. Röviden az ok az, hogy az MtGox-nak zárolták az amerikai számláit, likviditási gondjai vannak, és azóta sem lehet pénzt kiutalni tőlük. A bitcoinokat viszont nem zárolták, azokat odaadják, gond nélkül azonnal ki lehet utaltatni. Vagyis ha valaki ki szeretné szedni a pénzét tőlük, akkor ehhez bitcoint kell vásárolnia, azt áttranszferálnia egy másik tőzsdére (pl. a Bitstampre), azt ott eladnia, és onnét hazautalni a pénzt. Ez pedig extra bitcoin-keresletet generál az MtGox-on, ami felhajtja az ottani árakat a Bitstamphez képest.

Mindez azonban nem magyaráz meg mindent, érdemes számba venni a friss fejleményeket. A hétfői nap elég sűrű volt a bitcoint érintő hírekben. Mint ahogy a grafikonon látható az árfolyam ezen a napon (november 18.) közel 100%-ot emelkedett a BTC China piacán. Ugyanakkor nem csak az árfolyam, hanem a tőzsdék közötti különbségek is ekkor ugrottak meg radikálisan. A Bitstampen aznap például „csak” 40%-kal nőtt az értéke, aminek következtében a nap végére a kínai piacon durván másfélszer magasabb áron lehetett csak hozzájutni egy bitcoinhoz. Lássuk milyen hírek hatottak így.

A nagy árfolyamugrás egyik oka, hogy hétfőn szenátusi meghallgatást rendeztek az USA-ban a bitcoinról. Ennek hangulatáról a Washington Post cikkének sokatmondó címe elárulhat valamit: This Senate hearing is a Bitcoin lovefest. A meghallgatott szakértők lényegében egybehangzóan állították, hogy ugyan a bitcoint lehet bűnös dolgokra is használni, de ez nem jelentős tétel a technológiában rejlő potenciálhoz képest, az innováció elé pedig nem szabad akadályt gördíteni. Hozzáteszem, tartósan amúgy sem lehet, aki ilyet csinál, az csak lemarad a fejlődést támogatókhoz képest.

A második hétfői hír, ami a kínai tőzsde árfolyamát jobban hajtotta, mint a többit, hogy a BTC China 5 millió dolláros tőkét kap, amit fejlesztésekre, a szolgáltatás biztonságosabbá tételére, és az újonnan megszerzett piacvezető hely megtartására fordítanának. A BTC China forgalma mostanában a napi 100 millió dollárt karcolgatja, szóval nem csodálkozom, hogy a befektetők fantáziát látnak benne.

Az előző kettővel ellentétben hétfőn a harmadik hír negatív volt. A Bitstamp bejelentette, hogy problémái vannak a banking szoftverével, aminek következtében a pénzek kiutalása szünetel. Ráadásul a tőzsde elérhetősége is akadozott, és a bitcoinokat sem lehetett kiutalni. Az ilyen hírekre rendkívül érzékenyek a BTC tőzsdék ügyfelei, hiszen azok jogi besorolása még bizonytalan, kialakulatlan, nincs felügyeletük és szabályozásuk. Például összemosódik a tőzsde és a brókercég szerepe, a számlavezetést és a kereskedést is egyetlen cég intézi, ami csalásokra ad lehetőséget. De még ha konkrétan a Bitstamp jó szándékú is, a problémák fakadhatnak abból, hogy hackerek feltörték a virtuális pénztárcáikat és ellopták az ott található bitcoinokat. Márpedig az ellopott bitcoinokat rendkívül egyszerű nyomtalanul eltüntetni, azok nem lesznek meg soha. Mindez rányomta a bélyegét a Bitstampen folyó kereskedés hangulatára, mérsékelve a bitcoin ottani áremelkedését.

Update: a hétfői őrület után némileg konszolidálódott a piac, a Bitstamp újra elérhető, működnek az utalások, úgy néz ki, nem történt nagyobb baj a cégnél. A tőzsdék közötti spreadek pedig radikálisan lecsökkentek.

Kapcsolódó bejegyzések:

Kína rácuppan a bitcoinra

Kitörőben a bitcoin-láz 1.

A virtuális ezüst

Nemzeti decentralizát pénz

Kapcsolódó tartalom