rss

Kriptohotel Kalifornia – belépés díjtalan, kilépés bizonytalan – BlokkolóÓra 225.

Ki tudja, hány dominó dől még el, amíg a kriptovaluták világában konszolidálódnak a viszonyok. Jó hír azonban akad, egy tízmilliárd dolláros bitcoinportfólió a hírek szerint megvan. Csak éppen igen fájdalmas lehet, ha valaki ki akar szállni az azt kezelő részvénytársaságból.

Az FTX kriptotőzsde november eleji összeomlása után még hónapokig is eltarthat, amíg az újabb dőlő dominók, a tovább gyűrűző csődhullám ügyében tisztán fogunk látni. A legnagyobb fejfájást a piacnak az utóbbi időben a DCG (Digital Currency Group) nevű holding, illetve annak két fontos leányvállalata, a Genesis Global Capital és a Grayscale Investments okozta. Amelyek szoros kapcsolatban álltak a Gemini kriptotőzsdével és persze egymással is. Rövid csúfnevükön a G-k csoportja (G-Unit).

A probléma lényege, hogy a befektetők által a Gemini tőzsdénél kamatra elhelyezett eszközöket az továbbadta a Genesis hitelező vállalkozásnak, amely azt tovább hitelezte más cégeknek. Többek között a már késő tavasszal bedőlt 3 Arrows Capital (3AC) társaságnak is. A cégek pedig ebből a pénzből egyéb befektetéseket finanszíroztak – például a Terra-rendszerben, amely a májusi csődhullámot elindította. De a tőke egy részét visszacsorgatták a DCG másik vállalatának, a Grayscale-nek, amely ebből is hizlalta még nagyobbra a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) nevű befektetési társaságot.

Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan

A számos össze-vissza egymásba fonódó, tőkeáttételes és hiteles, trükkös kriptovaluta-cégháló világában első pillantásra üdítő változatosságként hat a Grayscale Bitcoin Trust. Egyszerűnek látszik, mint a fagolyó, mert egy olyan gazdasági társaság, amely semmi mást nem csinál, csak bitcoinokat vásárol és tart. Így a részvényei, amelyek az USA-ban szabályozott tőzsdén kívüli kereskedelemben forognak, elvileg a bitcoin árfolyamát követik, és kész.

 

A bitcoin (BTC) és a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) árfolyama, két év. (Tradingview.com)
A bitcoin (BTC) és a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) árfolyama, két év. (Tradingview.com)

Ám egy csavar mégis van a történetben. Az, hogy a társaságba ma is be lehet lépni, de nem lehet onnét kilépni. (Ahogy a Hotel California című híres dalban, kicsekkolhatsz, de nem mehetsz el – írta Arthur Hayes kriptoinfluenszer.) Pontosabban a mögöttes bitcoinok piaci értékét képviselő nettó eszközértéken nem lehet kivenni a pénzt, csak az ingatag tőzsdei áron. Amely elég fájdalmas szinten tartózkodik jelenleg. A társaság határozatlan futamidővel működik, és nincs konkrét terv az exitre. (Elvileg ma is lehet bitcoint tenni a társaságba, amiért kapunk új részvényeket, de visszafelé ez nem működik. Nem lehet visszaadni a részvényt bitcoinért cserébe.)

alcím

Medvepiacon elértéktelenedő hitelfedezetek

Ami a cégcsoport hitelező központját, a Genesist illeti, nem tudni pontosan, kinek tartozik, mi fog vele történni. De nagyon valószínű, hogy nincs meg a követelések fedezete, nem tudja visszaadni az eredeti tulajdonosoknak az összes kriptovalutát, amivel tartozik. A becslések 2,8 milliárd dolláros kinnlevőségről szólnak, még nem világos, ebből mennyi a rossz hitel.

A hiány egy része az FTX-csőd hatására keletkezhetett itt is. De a hírek szerint neki magának is rengeteg GBTC-részvénye van, amelyek árfolyama a bitcoinnál is sokkal gyorsabban esett az idén. A részvény árfolyamában jelentkező diszkont az egy részvényre jutó nettó eszközértékhez – a mögöttes bitcoin piaci árához – képest jelenleg 40 százalék, de volt nemrég 45 felett is. Ez azt eredményezi, hogy a korábban letétként használt GBTC-papírok már nem elegendőek a hitelei fedezeteként, azaz inszolvens (fizetésképtelen) lett.

Ki őrzi a Grayscale bitconjait?

De van egy jó hír is. A csoport ékköve, a részvényeket kibocsátó Grayscale Bitcoin Trust nagy valószínűséggel nincsen bajban. Ha minden igaz, nem vett fel kölcsönöket, nincsenek hitelezői, és a magas, évi kétszázalékos vagyonkezelői díjból ráadásul szép bevétele is származik a cégcsoportnak. Az FTX-összeomlás után persze itt is felmerült, hogy a cégnek mielőbb igazolnia kellene, megvannak-e a rá bízott érékek, vagyis hol vannak a mögöttes bitcoinok. Leginkább a Proof-of-Reserves módszerrel, amelyről itt írtunk.

A Grayscale azonban erre nemet mondott, ami elég nagy megütközést keltett sokakban. Azzal védekezett, hogy egy átvilágítással, adatok – például számlaszámok (bitcoin-címek) – nyilvánosságra hozatalával biztonsági kockázatoknak tenné ki a céget. A múlt héten azután egy elemző közösség állítólag kinyomozta, hogy hol lehetnek a kérdéses bitcoinok.

A Grayscale Bitcoin Trust bitcoinjait egyébként annak a Coinbase kriptotőzsdének a hagyományos pénzügyi rendszerben szabályozott letétkezelői üzletága őrzi, amely 2021 májusában igen látványos kampány során vonult be a Nasdaq parkettjére. Önmagában nem mond ugyan talán túl sokat a biztonságról, de valamit talán jelent, hogy Európában egyes ETN-ek (exchange traded notes) számára szintén ezt a céget választották letétkezelőként (FiCAS AG, 21Shares).

A Grayscale-spekuláció

A Grayscale Bitcoin Trust egyébként igen fontos az egész kriptovaluta-szektor szempontjából. Ugyanis az összes bitcoinkínálat mintegy 3,3 százaléka van benne, közel 640 ezer darab. Ez jelenlegi árakon is 10,3 milliárd dollárt ér a társaság szerint. (Ez után még egy sor másik „altcoinra” is hoztak létre hasonló társaságot, a legnagyobb a Grayscale Ethereum Trust, 3,7 milliárd dollár közelében jár.) Másrészt a céget 2013 szeptemberében hozták létre, már kilenc éve – nagy csalódás lenne a piacnak, ha ez is kártyavárnak bizonyulna.

De miért vesz valaki még mindig, akár csak a nettó eszközérték 60 százalékán is olyan bitcoin-társaságot, amelyből nem lehet fair áron kiszállni? Mert él a remény, hogy ez megváltozik. A Grayscale már régóta lobbizik, hogy ETF-fé alakíthassa a céget. Ha ez megvalósulna, akkor nemcsak befelé, hanem kifelé is mehetne a tőke, azaz a bitcoin.

Ez azonban bekövetkezhet még úgy is, ha a céget valamiért végelszámolják. Végül különösen, ha eljön a bikapiac a kriptovalutáknál, elképzelhető, hogy a diszkont helyett felárral forognak majd a részvények a nettó eszközértékhez képest. Ez pedig jóval nagyobb nyereséget is hozhat.

A bitcoin (BTC) és a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) árfolyama, öt év. (Tradingview.com)
A bitcoin (BTC) és a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) árfolyama, öt év. (Tradingview.com)

A mostani vevők végelszámolás vagy átalakítás esetén tehát így vagy úgy megnyerhetnék a 40 százalékos diszkontot. (Ami elvileg 66,7 százalék nyereség, hiszen 60 egység kiadásra 100 egység bevétel jutna. Mínusz évi 5-7 százalék finanszírozási költség dollárban.) Nemrég például Cathie Wood, a korábbi technológiai sztáralapkezelő vásárolt újabb mennyiséget a részvényekből. (Akinek az alapjai a medvepiacon azonban már eléggé rosszul teljesítenek.)

A szabályozás hiánya visszaüt

Rövid távon azonban az is lehetséges, hogy a Genesis vagy más kapcsolódó cégek hitelfedezetként letett GBTC-részvényeit kényszerértékesítik. Ekkor ki tudja, milyen mélységekbe zuhan még az értékpapírok árfolyama. Abban az esetben pedig vélhetően még nagyobb vérfürdő következne, ha valahogy mégis kiderülne, hogy nincs meg a vagyon.

A Grayscale befektetésialap-szerű konstrukciója egyébként részben az amerikai hatóságok szigorának is köszönhető. A kriptodeviza-szektor sok évet várt hiába arra, hogy az USA-ban bitcoin- és kriptovaluta-ETF-eket engedélyezzenek. (A pletykák szerint amíg Gary Gansler, a jelenlegi tőzsdefelügyeleti elnök van hivatalban, addig erre nem is fog sor kerülni.) Míg a hivatalok és a politikusok egy része évek óta azon vitatkozik, hogy a kripto árupiaci termék, részvény, deviza vagy valami más, addig adósok maradtak egy átfogó szabályozással.

Azoknak az intézményi befektetőknek, akik értékpapírokat vásárolhattak, de a bitcoinvételt nem tette lehetővé a szabályzatuk – de le sem akartak maradni a kriptovonatról –, nem sok választásuk maradt. Éveken keresztül szinte csak a Grayscale termékét tudták venni. Illetve újabban az USA-ban speciális, tőzsdei határidős bitcoint vásároló ETF-eket engedélyeztek. Közben például Kanadában már pár éve működnek közvetlenül, „tisztán” bitcoint vásároló konstrukciók is.

Szerző: DeFizz

Kapcsolódó tartalom

Globális Decentrál Bank

A fennálló monetáris rend vége? – BlokkolóÓra 194.

Bitcoin a háborúban – BlokkolóÓra 191.